×

Recensie

Roots

13 oktober 2013

Rod Picott

Hang Your Hopes On A Crooked Nail

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Welding Rod

Hang Your Hopes On A Crooked Nail Rod Picott Roots 4 Rod Picott – Hang Your Hopes On A Crooked Nail Written in Music https://writteninmusic.com

Rod Picott groeide op in South Berwick (Maine), maar woont inmiddels alweer vele jaren in Nashville (Tennessee). Voor hij zich in 2000 professioneel ging toeleggen op muziek werkte hij (deeltijd) in de bouw. Niks mis mee, toch mag je als liefhebber van americana blij zijn met die carrièreswitch. Het heeft namelijk mooie muziek opgeleverd. Dat hij daar altijd al wat mee had, dat was al wel duidelijk; Picott is namelijk al sinds zijn jeugd bevriend met Slaid Cleaves, met wie hij veel muziek maakte.

Inmiddels is Picott toe aan zijn 7e soloalbum, dus nog los van Sew Your Heart With Wires (2009), dat hij samen met Amanda Shires maakte. Zij zingt trouwens ook mee op Welding Burns (2011), de voorganger van zijn nieuwste album Hang Your Hopes On A Crooked Nail. Een titel die nog somberder klinkt dan de titel die hij het album bijna had gegeven: Rod Picott’s Circus Of Misery And Heartbreak. Daarover zegt Picott nu: “The record just didn’t really feel like that.” De uiteindelijke naam is een zin uit het nummer Dreams.

Het is een erg persoonlijk album geworden. In liefst 4 nummers kijkt Picott terug op een recent beëindigde relatie: You’re Not Missing Anything, I Might Be Broken Now (zie onder de recensie), Memory en All The Broken Parts. Ook kijkt hij op het album vóóruit, zoals in Milkweed. In dat nummer overdenkt hij de toekomst met onvermijdelijkheden als het overlijden van zijn ouders. Het klinkt misschien allemaal somber, toch komt het thema ‘hoop’ ook veelvuldig voorbij. Melancholisch klinkt de muziek zeker wel.

De 11 nummers puur technisch analyserend, is het lastig om negatieve punten te noemen. Het gaat om americana, het album kent een mooie afwisseling in tempo, het kent goede, inhoudelijke teksten, de muziek is toegankelijk, de instrumentatie is goed gekozen, Picott heeft een mooie zangstem (die erg goed past bij én het genre én de thema’s) en er is een mooie mix van akoestisch en elektrisch. Wat dat betreft dus allemaal ingrediënten om erg positief te zijn over dit album. U voelt een ‘maar’ aankomen?

Geen zorgen, die is er niet. Hang Your Hopes On A Crooked Nail klopt op alle punten. En mocht het album na een paar keer draaien in de kast verdwijnen, ook dan geen zorgen; zeker weten dat als je het over een tijdje weer eens opzet, dat het dan nog net zo mooi is. Tijdloos!

Het album is vanaf 14 oktober te koop, onder meer via de website van Rod Picott.

https://www.youtube.com/watch?v=IgeHWM9SCys 1. Missing Anything
 2. Bluebonnet
 3. Dreams
 4. 65 Falcon
 5. I Might Be Broken Now
 6. Where No One Knows My Name
 7. Mobile Home
 8. Just A Memory
 9. All The Broken Parts
 10. Milkweed
 11. Nobody Knows