×

Recensie

Jazz

23 september 2021

Robin Verheyen

The Bach Riddles

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

The Bach Riddles Robin Verheyen Jazz 4 Robin Verheyen – The Bach Riddles Written in Music https://writteninmusic.com

De in New York wonende Belgische saxofonist Robin Verheyen blijft ondanks zijn fraaie carrière in zijn nieuwe thuisstad goed contact met zijn geboortehaven houden. Zo brengt hij, na lopende avonturen met Taxiwars en MixMonk, nu weer via het uit Brugge afkomstige W.E.R.F. Records, een zeer opvallend nieuw album uit. The Bach Riddles is zijn jazz-interpretatie van stukken van Johann Sebastiaan Bach.

De oorsprong van deze interpretaties werd in opdracht van Concertgebouw Brugge en Handelsbeurs Gent ontvangen en gedurende verschillende residentieperiodes in 2019 en 2020 opgenomen met pianist Benoit Delbeque, drummer Toma Gouband en bassist Clemens van der Feen. Voor de stukken op het album liet Verheyen zich vooral inspireren door Bachs compositie Das Musikalische Opfer.

The Bach Riddles is een robuust album geworden met elf stukken waar echt even voor aangezeten dient te worden. Verheyen en zijn mannen trappen in de stukken namelijk van barok via improvisatie naar hedendaagse jazz en daar is iets heel bijzonders uit ontstaan, wat een prominente beluistering nodig heeft.

Onderverdeeld in 11 stukken (plus één intro), Part I tot aan Part XII getiteld, biedt het album een zeer vrije bewerking van de composities van Bach die juist daardoor het modernistische karakter van de werken van Bach in die tijd prachtig interpreteert.

Gespeeld met een machtig spelend kwartet drukt Verheyen met geweldig spel zijn stempel op de Bach-interpretaties en draait deze naar een tegenwoordige tijd om. Natuurlijk hoor je elementen van de composities van Bach terug maar Verheyen en zijn kwartet hebben vooral het avontuur gekozen en daardoor vinden ze de muziek van Bach echt opnieuw uit.

Verheyen is al jaren een ware sensatie op de sax. Zijn spel is technisch fantastisch doorontwikkeld juist ook doordat hij nimmer de voorspelbare wegen zoekt, zichzelf optimaal blijft uitdagen. Daarnaast geen gemakzuchtige projecten uitzoekt waar hij wel op safe kan spelen. The Bach Riddles is wederom zo’n project waar hij het uiterste van zichzelf heeft gevraagd.

Waarom The Bach Riddles zo geslaagd is komt zeker door het markante spel van Verheyen maar zeker ook door de manier waarop zijn kompanen de composities benaderen. Juist doordat van der Feen op sommige momenten ook zijn strijkstok ter hand neemt, de manier waarop Gouband zijn ritmes verdeelt en Delbeque op het spel van Verheyen inspeelt en daardoor klassieke elementen binnen hun jazz stoppen, wordt het luistergenot optimaal vergroot.

The Bach Riddles is een zeer aangename, tegelijk zeer verrassende plaat geworden die het werk van Bach zowel naar de jazz als naar een nieuwe tijd tilt. De collectie composities klinkt uitdagend, speels, avontuurlijk en soms lekker dwars en schurend en juist dat maakt deze The Bach Riddles zo bijzonder.

Aankomende concerten:

 • 18 januari 2022 – Handelsbeurs, Gent
 • 19 januari 2022 – Concertgebouw Brugge
 • 13 maart 2022 – CCHA/cultuurcentrum Hasselt


 1. Part I
 2. Part II
 3. Part III
 4. Part IV
 5. Part V
 6. Part VI
 7. Part VII intro
 8. Part VII
 9. Part VIII
 10. Part IX
 11. Part X
 12. Part XI