×

Recensie

Soul / Hiphop

13 januari 2013

Robin Brock

Use At Your Discretion

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Vocal Majority

Use At Your Discretion Robin Brock Soul / Hiphop 4 Robin Brock – Use At Your Discretion Written in Music https://writteninmusic.com

Robin wie? Robin Brock. Een jongeman uit Den Haag die hard aan de weg timmert. En onlangs zijn debuutalbum heeft uitgebracht: Use At Your Discretion. Een album waar twee jaar aan gekneed, geschaafd, gesleuteld en geperfectioneerd is.

En Robin Brock zou zomaar eens één van de sensaties van 2013 kunnen worden. De afgelopen tijd vooral live actief in Den Haag en omstreken, maar zijn muziek overstijgt de Hofstad en directe omgeving. En lijkt hij met dit debuutalbum in de pocket klaar te zijn om op zijn minst de rest van Nederland te veroveren.

Robin Brock past goed in de trend van de steeds stringenter wordende Nederlandse soul & funk. Kan de polder & funky soul samen? Ja. Goed. Heel goed zelfs. Wat er verschijnen steeds meer op z’n minst soulvol klinkende albums en lijkt er een harde kern van bands en muzikanten te ontstaan, die aanstekelijke op zwarte leest geschoeide tunes maken. En daarmee een groot publiek (kunnen) bereiken. Voorwaarde is wel dat het goed moet klinken en er een eigen touch aan gegeven moet worden. En aan die voorwaarde voldoet Use At Your Discretion. Natuurlijk: het is geen Daptone. Maar dat hoeft ook niet. In Nederland wordt bewezen dat hier ook vette funk & soul gemaakt kan worden. En de een steekt de ander aan. Zoveel wordt wel steeds meer duidelijk. Een goede zaak dus. Want voor goede soul & funk is altijd plaats.

Geheel in eigen beheer opgenomen, alhoewel dat nergens aan af te zien of te horen is. De tijd dat zelf gefabriceerde en geproduceerde albums klinken als een natte dweil ligt ver achter ons. Use At Your Discretion klopt: het artwork, de muziek en de productie. Eigenlijk het zoveelste bewijs dat do-it-yourself ook heel goed kan. En de promotie? Kwestie van de boel goed aanpakken, het juiste netwerk aanboren en zaken als social media optimaal gebruiken waarvoor het bedoeld is. En natuurlijk veel optreden om te laten horen dat wat in de studio voor elkaar werd gebokst met extra toegevoegde waarde ook op het podium kan worden waargemaakt.

Wat meteen opvalt aan praktisch alle nummers die op Use At Your Discretion zijn te vinden is die strak aangedraaide snaredrum, die zorgt voor de groove. En met die groove zit het wel goed: Brock swingt vanaf de opener Move. Funk & Soul uit Holland, zonder die bleke kaasgeur te hebben. Ook andere albumtracks als Ultraviolet Traveller, Let’s Get Gone of Children Of The Revolution staan na diverse malen beluistering fier overeind. In de verste verte doet Brock’s intonatie denken aan Jason Kay / Jamiqroquai, zonder daar een aftreksel van te willen zijn. Nee, Brock kan dát in elk geval niet verweten worden.

Use At Your Discretion is een frisse, enthousiaste verzameling dansbare nummers, die voldoende soul bevatten en deze man verdient het om een succesvolle toekomst tegemoet te gaan. Aan de kwaliteiten van dit album ligt het in elk geval niet. Dak open en cruisen maar. Die temperaturen stijgen dan vanzelf wel. 1. Move
 2. Ultraviolet Traveller
 3. Downtown Wizard
 4. Line 86
 5. Crazy Dreams
 6. Let's Get Gone
 7. Lack Of Drive
 8. Use At Your Discretion
 9. Cut Loose
 10. Hark!
 11. Children Of The Revolution
 12. Jacky Boy