×

Recensie

04 juli 2016

Robert Rex Waller Jr.

Fancy Free

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Western Seed Records

Fancy Free Robert Rex Waller Roots 3.5 Robert Rex Waller Jr. – Fancy Free Written in Music https://writteninmusic.com

Dat warme stemtimbre klinkt  meteen vertrouwd.  Bij nader inzien behoort  die toe aan Robert Rex Waller, zanger en spilfiguur van I See Hawks In LA, het opmerkelijke Americana collectief  uit Californië. Eigen werk tref je op dit soloproject niet aan maar wel een schitterende, uiterst gevarieerde verzameling bekender en minder bekende werk van illustere collega’s die in grondig herwerkte versies gepresenteerd worden met daarbij een glansrol voor de rijk geschakeerde baritonstem van Waller. Die wordt ondersteund de snaarverrichtingen van zijn collega bij ISHILA, Paul Laques, terwijl  Anthony Laques, Shauwn Nourse en Peter Burke afwisselend de drumsticks hanteren.

Neil Young’s Albuquerque krijgt met de bizarre vervormde accordeontonen van Joel Guzman een totaal andere dimensie en dat gebeurt eveneens met Ray Davies’ Waterloo Sunset, in plaats van de de vertrouwde gitaarsolo krijgen we dartel pianospel in ragtime stijl van  Marc Doten.  Bij de als intermezzo ingelaste hymne  Amazing Grace bepoteld Waller Senior voor de gelegenheid nog eens de pianotoetsen.

Albert Hammonds The Air That I breathe etaleert Rex nog eens zijn vocale klasse in een aan The Hollies schatplichtige versie. Het van The Doors bekende wordt in een psychedelisch klanktapijt verpakt. Met fijne uitvoeringen van  Fancy Free, de van The Oak Ridge Boys geleende titeltrack en Willie Nelsons  Me and Paul wordt  het meer vertrouwd country terrein van ISHILA betreden maar het uitstapje naar andere genres zijn minstens even overtuigend.

Het eerder door Nina Simone uitgevoerde Don’t Pay Them No Mind wordt met gevoelige vioolspel van Nora Germain gelardeert. De keuze voor een song van iemand als Daniel Johnston is niet bepaald evident maar Don’t Let The Sun Go Down On Your Grievances. Het werkt wel tussen interpretaties uit het songboek van Utha Philips en Bob Dylan; Een leuk muzikaal ‘tussendoortje’ dat ongetwijfeld ook fans van I See Hawks In LA zal plezieren. 1. Walking Through Your Town in the Snow
 2. Albuquerque
 3. Don’t Let The Sun Go Down On Your Grievances
 4. Waterloo Sunset
 5. Counting My Lucky Stars
 6. Amazing Grace
 7. Fancy Free
 8. Don’t You Pay Them No Mind
 9. Me And Paul
 10. The Air That I Breathe
 11. The Crystal Ship
 12. She Belongs To Me
 13. Night Owl