×

Recensie

Pop

03 april 2016

Robert Long

Jij Wou Mij Totaal

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Universal Music

Jij Wou Mij Totaal Robert Long Pop 3.5 Robert Long – Jij Wou Mij Totaal Written in Music https://writteninmusic.com

Jij Wou Mij Totaal. Dat is de titel van zowel deze monumentale boxset, als van het liefdesnummer dat op Dag Kleine Jongen van Robert Long verscheen. Een nummer dat stond voor de vriend die voor alles wilde gaan van Robert, ongedacht wat hij in zich droeg, hoe hij zich ook gedroeg en wat dat ook met zich meebracht,  niet alleen de mooie kantjes, ook het chagrijn en de scherpe randjes. Achttien albums met Nederlandstalig werk van de gekrulde muziekdichter en zanger. Zijn teksten steeds verzorgd. In de box komt, naast alle liedjes, ook cabaret aan bod, in de vorm van twee albums van Scherts, Satire, Songs & Ander Snoepgoed waar Robert zijn kwaliteiten koppelde aan die van Jenny Arean, Jérôme Reehuis en Dimitri Frenkel Frank. Goed, de Duitstalige en Engelstalige albums zijn niet inbegrepen in de box en er zijn nog nummers die Robert in de loop der jaren met andere artiesten had opgenomen, die je niet terugvindt, evenals een album dat de theaterperiode met Leen Jongewaard belichtte, desondanks komt zijn uitgebreide Nederlandstalige oeuvre ruimschoots aan bod.

Robert Long, geboren Jan Gerrit Bob Arend Leverman, zag in 1943 het levenslicht in Utrecht. Hij was nog een kleuter toen zijn ouders scheidden en hij met zijn moeder in een dorpje op de Veluwe ging wonen. Nog jong verloor hij zijn moeder waarna hij achtereenvolgens door een oom en tante en later door zijn hertrouwde vader werd opgevoed. De band tussen vader en zoon was niet de meest gelukkige: de homoseksualiteit van Bob was voor zijn vader meer dan een doorn in het oog. Rol en houding van de kerk, kleinburgerlijkheid, het onbegrip van zijn vader en de gevoelens die dat met zich meebracht, werden naderhand geijkte onderwerpen in het plaatwerk van de geboren Utrechter.

Vóór Bob zich manifesteerde als Nederlandstalige zanger en zich met de naam Robert Long tooide, trad hij op als Bob Revvel met begeleidingsband The Yelping Jackals. Daarna was hij enige tijd zanger van het relipopgezelschap Unit Gloria. In die periode koos hij voor de naam die hij het grootste deel van zijn leven droeg: Robert Long. 1971 was op het persoonlijk vlak heftig, zodanig dat Robert stopte met Unit Gloria. Terwijl hij solo niet onsuccesvol was met Engelstalige muziek, zelfs internationaal hoge ogen gooide, kwam zijn succes pas echt toen hij overstapte op Nederlandstalige muziek.

Hij nam een klassieker op met zijn debuut Vroeger Of Later. Het Nederlandse maatschappelijk geëngageerd en muzikaal landschap veranderde met dit album op slag. Strijdbaar in zijn homoseksualiteit waar anderen deze nog verborgen hielden, werden heilige huisjes omver getrokken en hypocrisie en onverdraagzaamheid aan de kaak gesteld. Niet alleen maatschappijkritische teksten waren deel van het succes van dat eerste album. Ook nummers als Liefste Mijn Liefste en Afscheid waarin Long zich kwetsbaar en open toonde over zijn liefdesleven kwamen aan bij het publiek. Niet per se vanwege de homoseksuele invalshoek, vooral ook door de manier waarop Long zich uitte: duidelijk over gevoel, niet in wollige bloemrijke teksten verhuld.

Zo divers als zijn teksten waren, zo divers was ook zijn muziek. Vanaf het debuut tot aan zijn latere werk vinden we nummers die zich uitstrekken van singer-songwriter-, troubadour- en kleinkunstnummers via jazz- en disco-invloeden naar de latere popnummers waar hij ook zijn onmiskenbare kwaliteiten voor het schrijven van musicalmuziek in wist te verpakken. Zijn beheersing daarvan kwam zeer tot zijn recht toen hij zich richtte op de musical Tsjechov. Het gelijknamige album is eveneens in deze set opgenomen. Vaak wist hij echter ook schijnbaar absurdistische nummers op te nemen die carnavalesk aandeden en waar hij zijn satirische teksten zeer kon botvieren. Niet door iedereen evenzeer gewaardeerd, wel zeer herkenbaar als Robert Long.

Het kwartet dat het debuut vormde met Levenslang, Homo Sapiens en Dag Kleine Jongen was, al met al, een ferm fundament in het oeuvre van Robert Long. Hoewel de grootste meerderheid van de muziek uit de box stamt uit de periode daarna, waren dit de albums die de naam van Robert Long maakten. Opvallend, ook nu terugluisterend, is de consistentie die deze albums hadden en hebben. Was het de maatschappelijke tijdgeest, was het de tijdloosheid van de gehanteerde muziekstijlen? De synthesizerklanken die opgang maakten in de jaren Tachtig hadden misschien hun impact op de latere albums. Daar was het succes van de muziek in elk geval meer verspreid dan bij de eerste vier. Die albums hadden zeker ook hun momenten, maar de hoogtepunten, ook nu weer steeds in fraaie Nederlandse teksten gebracht, lagen minder rijk voor het oprapen.

In diezelfde jaren Tachtig ging Robert Long zich, naast de muziek, toeleggen op televisiewerk zowel voor het programma Mijn Geheim als voor Tien Voor Taal. Daarnaast begon hij met het schrijven van colums en toonde hij zich fervent tegenstander van de varkenshouderij. Het ontvangen van een Gouden Harp en zes Edisons laat echter zien dat Robert Long ook door de jaren heen een succesvolle zanger bleef. Toen, na eerst al een hartinfarct te hebben overleefd, bij hem in 2006 kanker werd geconstateerd, die snel fataal bleek,  kwam er op 63-jarige leeftijd een vroeg einde aan de loopbaan en het leven van een begenadigd liederensmid, maatschappelijk criticaster en charmante en warme zanger.

Deze box die het oeuvre omspant van Robert Long van ‘angry young man’ tot aan ‘éminence grise’, is, juist door alle aspecten samen te brengen, een monument dat Robert Long breed belicht, van snedige sarcast en muzikale nar, romantische musicalschrijver en poëet tot aan stijlvolle singer-songwriter. Om nader kennis te maken met de uiteenlopende facetten van Robert Long, als je bereid bent daar tijd voor te reserveren, is een luistertrip langs de achttien albums, ook als tijddocument van Nederland in verandering, een queeste van formaat. Het is een reis die je hoogtepunten brengt, maar die je mogelijk soms ook tot verzuchten leidt. De zorgvuldig en keurig samengestelde box is meer dan een bloemlezing aan hoogtepunten, het is Robert Long, Nederlandstalig met een titel die je misschien ook kunt lezen als: “Neem mij zoals ik ben”. Het zou mooi zijn geweest als de teksten in een keurig boek erbij verzameld waren uitgebracht, maar ook zonder de teksten valt er met deze box veel te genieten.

Tracklisting Vroeger Of Later (cd 1)

 1. Liefste mijn liefste
 2. Mien
 3. Afscheid
 4. Allemaal Angst
 5. Toe Maar Jongens
 6. Kalverliefde
 7. Het Leven Was Lijden
 8. Zeven Over Twaalf
 9. Jezus Redt
 10. Vieze Lieze
 11. 1 Mei

Tracklisting Scherts, Satire, Songs En Ander Snoepgoed (cd 2)

 1. Opening (combo Henk de Jonge)
 2. Praten Met Jenny
 3. Culinair
 4. Open En Bloot
 5. De Laatste Hooiberg
 6. De Regenjas
 7. De Komkommer
 8. De Gracht
 9. Sunshine Tours
 10. Nee
 11. Liefde Alleen
 12. De Ober
 13. Spotje
 14. Vaarwel

Tracklisting Splinternieuwe Scherts, Satire, Songs En Ander Snoepgoed (cd 3)

 1. Story En Privé In De Provincie
 2. Saaie Dagen
 3. De Dood
 4. Gut, Kijk Haar
 5. De Radio-Is-Weer-Helemaal-Terug-Show
 6. Het Strijkkwartet
 7. Het Woeste Tij
 8. Strand
 9. De Wee Show

Tracklisting Levenslang (cd 4)

 1. Pa
 2. Levenslang
 3. Flink Zijn
 4. Thorbeckeplein
 5. Waar Wou Je Heen Gaan? (met Nelleke Burg)
 6. Kind Van Vandaag
 7. Jacob
 8. Dromen
 9. Beschaafde Tango
 10. Soms Zou Ik Best

Tracklisting Homo Sapiens (cd 5)

 1. Homo Sapiens
 2. Met Een Perfekt Gevoel
 3. Stank Voor Dank
 4. Als De Zon schijnt
 5. Dankbaar
 6. Moederziel Alleen
 7. De Letter “K”
 8. Toen Hij Zei: “Schat”
 9. Je Bent Pas Zeventien
 10. Jij En Ik

Tracklisting Dag Kleine Jongen (cd 6)

 1. Dag Kleine Jongen
 2. De Lente, De Lente
 3. Als Je Ooit Weggaat
 4. Waarom Huil Je Nou
 5. Het Heet Hier Holland
 6. Jos
 7. Moeders
 8. Jij Wou Mij Totaal
 9. Heeft Een Kind Een Toekomst
 10. Zal Ik Ook…..
 11. Buurvrouw
 12. Dooie Mus

Tracklisting Achter De Horizon (cd 7)

 1. Achter De Horizon
 2. Zei M’n Moeder Altijd
 3. Gelukkig Dat Ze Waren
 4. Het Leger
 5. De Duivels
 6. Grafschrift
 7. Aan ‘T Eind Van De Liefde
 8. Honderd Keer
 9. Vader Op Een Fiets
 10. Iedereen Doet ‘T
 11. Gek Hè
 12. Geef Ons Vrede

Tracklisting Hartstocht (cd 8)

 1. Voort Gaat Ie Weer
 2. Jouw Ramen
 3. Ailofjoeso
 4. Nooit Meer Warm Of Koud
 5. Hoop, Geloof En Liefde
 6. Country Music
 7. Wie Het Weet, Die Mag Het Zeggen
 8. Oerwoud
 9. In Z’n Eigen Woorden
 10. Ik Haat Die Straat
 11. Midlife Crisis
 12. Brief Uit Benidorm
 13. Papa
 14. Hartstocht

Tracklisting Tsjechov (cd 9)

 1. De Poesjkinprijs (Tsjechov & ensemble)
 2. Idealisten (Ensemble)
 3. ‘t Is Jammer Voor De Rijken (Gorki)
 4. Ik Ben Een Schrijver (Tsjechov)
 5. Een Vrouw Is Wat U Nodig Heeft (Lika)
 6. Tsjechov Is Een Heilige (Masja & ensemble)
 7. Vanmorgen Vloog Ze Nog (Tsjechov / Lika / Masja / Potapenko)
 8. Schrappen (Tsjechov / censor / ensemble)
 9. En Daar Sta Je Dan (Tsjechov)
 10. Steppe (Tsjechov / Gorki)
 11. Als Het Maar Kort Is (Tsjechov / Gorki / ensemble)
 12. Samen (Ensemble / Gorki)
 13. Verse Oesters (Soevorin & ensemble)
 14. ‘t is Niets (Tsjechov)
 15. In Yalta (Tsjechov / ensemble / Gorki)
 16. Mijn Nieuwe Stuk (Stanislavski & Tsjechov)
 17. Hij Is Verliefd… (Olga)
 18. Het Huwelijk (Tolstoi)
 19. Alles Op Aarde (Dienstmeisje)
 20. Mijn Hartje, Mijn Hondje (Actrices)
 21. Langzaam Aan – Bikkelhard (Gorki & Tsjechov)
 22. De Voetstap Van ‘T Geluk (Olga & Tsjechov)
 23. En Toch…(Tsjechov & ensemble)

Tracklisting Het Onherroepelijke Fantastico Album (cd 10)

 1. Fantastico (Solist Robert Long)
 2. Als Ik De Wolken Zie (Solist Robert Long)
 3. Stel Nou Even (Solist Simone Kleinsma)
 4. De Elfde Februari (Solist Robert Long)
 5. Wat Mij Betreft (Solist Jenny Arean)
 6. Wat Zeg Ik Nou (Solist robert Long)
 7. Op Is Op (Solist Willeke Alberti)
 8. Vrede En Geluk (Solist Aobert Long)
 9. Alles Waar Je Echt Van Houdt (Solist Corry Konings)
 10. Duizend Eeuwen (Solist Robert Long)
 11. Ga Nou Maar (Solisten Robert Long & Rob de Nijs)
 12. Strepen (Solist Robert Long)
 13. Draaiorgellied (Solisten Robert Long & Corry Konings)
 14. Z’n Glimlach (Solist Robert Long)
 15. Een Lied Uit Vroeger Tijden (Solisten Simone Kleinsma & Robert Long)
 16. Geld Maakt Niet Gelukkig (Solisten Robert Long & Willeke Alberti)
 17. Het Is Al Haast Geen Zondag Meer (Solist Robert Long)

Tracklisting Voor Mijn Vrienden (cd 11)

 1. De Heftige Jaren
 2. Nul-Zes
 3. Op Is Op
 4. Voor Mijn Vrienden
 5. Er Komt Een Tijd
 6. We Willen Ze Niet
 7. Ik Ken De Foto’s
 8. Die Van Mij
 9. Jouw Ogen
 10. Haagse kringen
 11. Heroïne Kraters
 12. ‘t Dal
 13. Kijk
 14. Ik Zag op De Tv
 15. Weer
 16. Dank U, Majesteit

Tracklisting Uit Liefde En Respect (cd 12)

 1. Eenzaam Zonder Jou
 2. Zilver Tussen Het Goud
 3. Ik Zou Wel Eens Willen Weten
 4. Vanavond Om Kwart Over Zes (Ben Ik Vrij)
 5. Veel Mooier
 6. Lentekind
 7. Mix: In De bus Van Bussum Naar Naarden / Daar Bij De Waterkant
 8. Waar Ben Je Nu
 9. Had Je Niet Die Mooie Blauwe Ogen
 10. Als De Deur Zacht Opengaat
 11. Een Dansliedje Deint
 12. Als Een Wilde Orchidee
 13. De Winter Was Lang
 14. Hollandse Medley

Tracklisting In Die Dagen (cd 13)

 1. Kersemis
 2. Poezevoetjes
 3. Kerstwereld
 4. Melancholie
 5. Want Het is Niet Goed
 6. Het Spijt Me, John Lennon
 7. In Die Dagen
 8. Geef Ons Vrede
 9. Jij Bent Er Niet Bij
 10. Huil Maar
 11. Hoe Lang Is De Lont
 12. Een Ster

Tracklisting Nu (cd 14)

 1. Omdat We Bang Zijn
 2. Oerwoud
 3. Perebloesem
 4. Als Je Overmorgen Oud Bent
 5. Nooit Meer Warm Of Koud
 6. Een Schitterende Jongen
 7. Ho Eens Even
 8. Settela
 9. Huil Maar
 10. Alleen In Amstelveen
 11. Sprookjes
 12. Doe Het Nu
 13. Nooit Goed Geweest In Afscheid

Tracklisting Uit Liefde En Respect Voor Gershwin (cd 15)

 1. Iedereen Moest Lachen
 2. Niks Voor Mij
 3. ‘t Is Jouw Schuld
 4. Een Heel Verschil
 5. Strike Up The Band
 6. Man Van Mijn Hart
 7. Het Paradijs Moet Toch Ergens Zijn
 8. Lekker Tempo
 9. Doe ‘T Nog Es Een Keer
 10. Fascinating Rhythm
 11. Dat Nemen Ze Me Nooit Meer Af
 12. Meen Je Dat
 13. Kom Binnen
 14. Leuk Werk, Als Je Geluk Hebt
 15. Een trieste Dag

Tracklisting Lang Genoeg Jong (cd 16)

 1. Lang Genoeg Jong
 2. Wie
 3. Alles Te Gelde
 4. Gefeliciteerd
 5. Nog Een Keer
 6. Bullshit
 7. De Grote Polonaise
 8. De Zeis
 9. Waarom – Daarom
 10. Ach
 11. Vlinders
 12. Mooi Waar
 13. Woembadie
 14. Sylvia
 15. Meer Dan Ooit


Tracklisting Brand! (cd 17)

 1. Nou, en
 2. Brand
 3. Jouw Armen
 4. Boezemvrienden
 5. Het Laatste Jaar
 6. Wacht Maar Eens Af
 7. Na Zijn Dood
 8. Zo Eenzaam
 9. Nooit Verteld
 10. Le Stelle Quasu
 11. Strand
 12. Weet Je Nog, Gent?
 13. San Lorenzo
 14. Seizoenen
 15. Ach Liefde

Tracklisting ‘n Duivels Genoegen (cd 18)

 1. Liedje Voor Als Ik
 2. Dankbaar, Blij En Dik Tevreden
 3. Dwalende Zoeker
 4. Gotterdämmerung
 5. Jezus Redt Nog Altijd
 6. Zo Erg
 7. He, Gezellig
 8. Moederdag
 9. Idylle
 10. Oude Tijden
 11. Zou Het
 12. Ikke
 13. Man Uit Stavenisse
 14. Schathemelrijk
 15. De Elfde februari


 1. Kalverliefde