×

Robert Ellis

The Lights From The Chemical Plant

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West Records

The Lights From The Chemical Plant Robert Ellis Roots 4.5 Robert Ellis – The Lights From The Chemical Plant Written in Music https://writteninmusic.com

De nog maar 25 jarige Robert Ellis mag met recht het allergrootste talent genoemd worden dat de alternative country de afgelopen jaren heeft voorgebracht. Zijn nieuwe album The Lights From The Chemical Plant is een van de allerbeste albums die er dit jaar gaan uitkomen.

Dat de man een groots talent was konden we al horen op zijn (erg slecht verkrijgbare) debuut The Great Re Arranger uit 2009 en het fraaie vervolgalbum Photographs wat twee jaar daarna volgde. Maar met The Lights From The Chemical Plant komt zijn grote talent pas echt goed naar boven. Een album dat zijn overduidelijk in de country gedrenkte stem aan folk, country en jazz verbindt. Een opvallende en zeer geslaagde combinatie.

Met Paul Simon als duidelijke referentie (hij covert op zijn nieuwe album Simon’s classic Still Crazy After All These Years) zijn de 11 songs die The Lights From The Chemical Plant telt een prachtige kwalificatie van Ellis grote talent. Met een uitgelezen groep muzikanten verkrijgt elke song een duidelijk eigen signatuur. Of dat nu albumopener TV Song, de geweldige titelsong, de tearjerker Steady As The Morning Sun, het puur door piano begeleide Bottle Of Wine of de prachtige albumafsluiter Tour Song is.

Het grote jazzhart van bij Ellis krijgt een belangrijke plek. Of het nu de manier is waarop Simon’s klassieker Still Crazy After All These Years is opgenomen (nadruk op de drums en prachtig gitaar soepel gitaarspel (en al helemaal die geweldige solo) of het echt wonderschone Houston dat druipt van de jazzinvloeden. De combinatie van wat Ellis voor ogen moet hebben gehad om zijn countryfolk en jazzliefde te combineren pakt in deze geweldige song echt grandioos uit.

Naast zijn grote muzikale kwaliteiten laat Ellis op The Lights From The Chemical Plant tevens horen een uitstekend observator en verteller te zijn. Niet alleen de prachttekst over een liefdeskoppel tegen de achtergrond van een energiecentrale in de titelsong, ook de teksten van Bottle of Wine (over verslaving en verlangen), Houston en TV Song (over imploderende relaties) en Tour Song (over een vrouw alleen door haar man in huis achtergelaten) zijn van grote klasse.

Dat Ellis met geweldige songs aankwam toen hij de studio inging om ze met zijn band op te nemen is duidelijk. Dat producer Jacquire King (Tom Waits, Dawes, Kings of Leon) in de studio de laatste zet heeft gegeven om het album zo divers mogelijk te maken en de grote en diverse muzikale kwaliteiten van Ellis te etaleren verdient alle eer. The Lights From The Chemical Plant is nu al een van de hoogtepunten van dit jonge muziekjaar. 1. TV Song
 2. Chemical Plant
 3. Good Intentions
 4. Steady As The Rising Sun
 5. Bottle Of Wine
 6. Still Crazy After All These Years
 7. Pride
 8. Only Lies
 9. Houston
 10. Sing Along
 11. Tour Song