×

Robert Ellis

Robert Ellis

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Robert Ellis Robert Ellis Roots 4.5 Robert Ellis – Robert Ellis Written in Music https://writteninmusic.com

Met langspelers als Photographs, een nostalgisch getinte collectie dromerige, countyneske folk en het meer eclectische The Lights From The Chemical Plant, eist de uit Houston afkomstige, nog piepjonge singer-songwriter zijn plaats op. Ondertussen kwam het tot een breuk met zijn levenspartner in Nashville en die relatiebreuk vormt het inspirerende thema van de titelloze opvolger. In negen songs verwerkt hij zijn gestrande huwelijk en het afscheid van zijn geliefde.

Ellis vertelt zijn verhalen in een soort uit zijn eigen leven geplukte shorts stories, aangevuld met een enkele cover. How I Love leende Ellis van zijn vriend Matthew Vasquez van Delta Spirit en het verfijnde instrumentaaltje Screw is van zijn kompaan, gitarist Kelly Doyle. Evenals de pedalsteelman Will Van Horn en bassist Geoffrey Muller figureert die op de vroegere werkstukken. In vergelijking met dat oudere, toch al behoorlijk imposante werk, wordt de uitwerking van zijn songs nog verder geperfectioneerd. In combinatie met de geraffineerde arrangementen krijgen we ronduit schitterend songwerk voorgeschoteld dat het niveau van door Ellis gekoesterde inspirators benaderd.

Van fraai openbloeiende pop als California gaat het via het op dartele bossa nova ritmiek huppelende Amanda naar de op vernuftige fingerpicking en steel gitaar leunende folk van Drivin’ pendelt. Zo verzeilen we bij persoonlijke ontboezemingen High Road en Elephant dat door Ellis moederziel  alleen in de studio werd geassembleerd. Het prachtige, met strijkers georkestreerde You’re Not The One ademt een identiek melancholisch gevoel uit dat ook door het idyllische instrumentaaltje  Screw vloeit. Het tempo wordt enigszins opgevoerd en de gitaren klinken wat ruiger in Couple Skate dat naar verluidt ontkiemde tijdens een tournee met Richard Thompson.

“It’s not OK that I hide in the words of a song” zingt Ellis in een emotioneel geladen finale, die van hamerend pianospel in een uitgesponnen ontknoping met ongemeen rauw gitaarspel uitmondt. Voor de eindejaarlijstjes is het nog wat vroeg maar ongetwijfeld zal je dit lichtjes fantastische titelloze werkstuk gevuld met het betere werk uit de Americana songsmidse terugvinden tussen mijn favorieten van 2016. 1. Perfect Strangers
 2. How I Love You
 3. California
 4. Amanda JaneÂ
 5. Drivin'
 6. The High RoadÂ
 7. Elephant
 8. You're Not the OneÂ
 9. ScrewÂ
 10. Couples SkateÂ
 11. It's Not OkÂ