×

Recensie

Soul / Hiphop

29 september 2013

Rob Mostert Hammond Group

Go Big Or Go Home

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Harlem Recordings

Go Big Or Go Home Rob Mostert Rob Mostert Hammond Group Soul / Hiphop 4 Rob Mostert Hammond Group – Go Big Or Go Home Written in Music https://writteninmusic.com

Een Hammond is een gevaarlijk instrument. De reden? Omdat het apparaat zo’n uitgesproken en daardoor hyperherkenbaar geluid heeft en er nogal wat Hammond coryfeeën rondlopen, waardoor de nieuwe spoeling dun zou kunnen worden. Onderlinge vergelijkingen en andere soortgelijke competities kunnen daarom eindigen in een segregatie: degenen die wel en degenen die niet voldoende Hammond-fähig zijn. Een soort óf Beatles óf Stones dus. Maar alhoewel de Hammond in iedere setting een dusdanig stempel op het muzikale eindresultaat drukt en door die eendimensionale sound de dominantie nog eens extra wordt benadrukt, is het niet enkel kommer en kwel als er weer een album verschijnt waarin het legendarische instrument een centrale rol vervult.

Zoals Go Big Or Go Home, het nieuwe album van Rob Mostert en zijn Hammond Group. Alhoewel de groepsnaam anders doet vermoeden is er slechts één Hammond en bestaat de Hammond Group vooral uit veel blazers. En inmiddels bestaat de Hammond Group inclusief de bendeleider uit 7 personen. Niet enkel hoe meer zielen hoe meer vreugd, maar tevens ook hoe meer instrumenten hoe meer geluidsmuur. Maar gelukkig zitten alle muzikanten elkaar niet in de weg.

Rob Mostert Hammond Group is vooral power. Heel veel power. Het idioom waarin de band opereert is een prettige mix van soul, funk en jazz en al vanaf het begin spettert Go Big Or Go Home als dynamiet de speakers uit. De eerste reactie die bij het ondergaan van de opener Do Your Own Thing is er een van: WAUW! En ook in de daaropvolgende composities wordt een enorm krachtig bandgeluid neergelegd, waarbij de zweetdruppels soms de conussen uitdruppelen. Alhoewel qua instrumentatie het een drukte van jewelste is, wordt het totaalgeluid niet dichtgemetseld en wordt de luisteraar ook niet murw geslagen met nerveuze solo’s of een vermoeiende muur van geluid. De blazers zijn aanwezig, maar niet overheersend, de Hammond speelt soms wel maar vaak niet een hoofdrol, maar is altijd duidelijk aanwezig in het geluidsbeeld. Ook de vocalen Charlotte Coppola zijn krachtig genoeg, maar ontaarden nooit in geschreeuw en gekrijs om maar boven al die instrumenten uit te komen. Alles wordt prima onder controle gehouden en levert dan door de overvolle bezetting een meer dan aangenaam groepsgeluid op.

Go Big Or Go Home laat een volwassen, uitstekend op elkaar ingespeelde band horen, die ook nog eens in staat zijn om sterke composities af te leveren. Heel soms doet het in de verte denken aan een XXL-versie van de Brand New Heavies zoals ze klonken in hun Acid Jazz-tijd (het label), maar nergens gaat het de verkrampte retro- of vintagekant uit. Het klinkt allemaal behoorlijk authentiek, zonder geforceerd aan vroeger was het beter te willen doen. En dat komt vooral de in your face produktie, die puur en onversneden klinkt.

Rob Mostert heeft met Go Big Or Go Home een puik album afgeleverd, dat zijn zinderende momenten kent, maar vooral nergens verveelt. Instrumentale stukken worden afgewisseld met vocale tracks. Go Big Or Go Home is een aangename kennismaking met een band die de liveklappen van de zweep behoorlijk kent en dat etaleert op een album dat als één van de aanraders van een al wat langer moment geldt. Of zoals om een oervervelend en uitgemolken Facebook-reactie aan te halen: have fun & enjoy! 1. Do Your Own Thing
 2. Swinging Mostert
 3. Finger Lickin' Good
 4. Funky Duck
 5. Them Changes
 6. Go Big or Go Home
 7. Like I Said
 8. I Keep You Beside Me
 9. The Chase
 10. Hush
 11. Back in Time
 12. The Cat