×

Recensie

Jazz

01 augustus 2017

Positie 12 Jaarlijst 2017

Rob Luft

Riser

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Riser Rob Luft Jazz 4.5 Rob Luft – Riser Written in Music https://writteninmusic.com

Engeland barst de laatste jaren uit elkaar van het jazztalent. Met jazzgitarist Rob Luft breekt alweer zo’n wonderbaarlijk groot talent door. Riser is zijn indrukwekkende debuut.

Ongelooflijk hoe hij met albumopener Night Songs gelijk maar even wat Afrikaanse skills laat horen. Verzot op alles dat van het continent komt, en dan vooral vanuit Zuid-Afrika, zet hij magistraal zijn gitaarlijnen uit die met zijn band, met Joe Wright op sax, Joe Webb op toetsen, Tom McCredie op bas en de geweldige Corrie Dick op drums, een glorieuze coherentie kent. Om daarna met de titeltrack een folktrack naar zijn jazzhand te zetten. Indrukwekkend.

Dat Luft een frisse visie op jazz heeft maakt Riser meer dan duidelijk. Hij beweegt zich door een vrij jazzlandschap waarbij het spel steeds weer de voorspelbare grenzen overschrijdt. Dan weer prominent samenspelend met de sax dan weer met de toetsen maar merendeels volledig op eigen subtiliteit of power laat de jonge Luft (hij is nog maar 23!!) zich optimaal horen in tien fascinerende stukken. Stukken die allen hun volledig eigen kleur hebben en daardoor Lufts grote variatie in spel glorieus laten horen. Want glorieus is Riser echt! In jaren niet een gitarist in alle facetten zo horen verrassen.

Luister naar stukken als het van riffs doorsneden Beware, het met folk verweven Slow Potion, het compacte en super pakkende Shorty of het door elektronica en effecten opgesierde Blue, White and Dreaming en je snapt wat ik bedoel. En dan hebben het zo fraai ingetogen maar indrukwekkend uitbouwende slotstuk We Are All Slowly Leaving nog niet eens gehad. Luft is een meesterlijk componist die in zijn spel een fraaie symbiose van jazz, folk en Afro-Europees heeft gevonden en daarmee niet alleen op techniek maar zeker ook op emotioneel terrein verbluft.

Met Riser heeft Luft niet alleen een overweldigend debuut gemaakt maar vestigt hij zich gelijk in de voorste linie van de markante en interessante gitaristen binnen de jazz. Een wonderbaarlijk prestatie voor een zo jonge gitarist maar op basis van Riser niet meer dan volledig terecht. Zeer indrukwekkend!  1. Night Songs
  2. Riser
  3. Beware
  4. Slow Potion
  5. Different Colours Of Silence
  6. Dust Settles
  7. Shorty
  8. Blue, White And Dreaming
  9. St. Brian I
  10. We Are All Slowly Leaving