×

Recensie

Pop

10 december 2018

Rob de Nijs

A- en B-kanten 1964-1973

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

A- en B-kanten 1964-1973 Rob de Nijs Pop 3.5 Rob de Nijs – A- en B-kanten 1964-1973 Written in Music https://writteninmusic.com

De serie Golden Years of Dutch Pop Music is inmiddels uitgedijd tot omvang waarvan mag worden verwacht dat de modale muziekconsument ze bij lange na niet allemaal zal hebben aangeschaft. Daarvoor is niet alleen het aantal te groot, genrematig loopt het aanbod ook zover uiteen dat het vrijwel ondenkbaar is dat iemand alle vertegenwoordigde acts genoeg kan waarderen om tot aanschaf over te gaan. Immers: wie houdt er én van Pussycat én van Groep 1850? Van Supersister én The George Baker Selection? Hooguit zijn er mensen die het leuk vinden om een verzameling als deze compleet te hebben en dan uit verzameloogpunt die ene ‘lelijke eend’ ook maar aan te schaffen.

De samenstellers kunnen tegelijkertijd worden geprezen om hun brede blik: zowat elke relevante act is inmiddels vertegenwoordigd. Meer dan dat trouwens, want in het voorbije jaar leek de repertoirekeuze uit te wijzen dat de bodem was bereikt: met alle respect, Kadanz is ondanks een paar mooie hitjes begin jaren tachtig moeilijk te verkopen als vertegenwoordiger van de ‘Gouden jaren van de Nederlandse popmuziek’. Op zijn best liftte dit gezelschap mee op de Nederlandstalige hausse onder aanvoering van Doe Maar. Met de nieuwste ‘worp’ evenwel is Universal ‘back on track’: van The Cats verscheen terecht een tweede deel, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Peter Koelewijn behoren zondermeer tot de A-namen die tot nu toe in de serie ontbraken.

Ouder dan negentien is Amsterdammer Rob de Nijs niet als hij in 1962 zijn eerste singletjes Linda en Ik Wil Geen Man Als Ik Je Bel uitbrengt, covers van Amerikaanse hits. Toch lijkt zijn carrière na deze twee flopt in de kiem te worden gesmoord. Van de derde single, Voor Sonja Doe Ik Alles, wordt de B-kant opgepikt door het publiek: Ritme Van De Regen is ook een letterlijke vertaling uit het Amerikaans (Rhythm Of The Rain van The Cascades), maar bezorgt De Nijs een enorme Nederlandse hit. Trees is in ’63 voor de verandering een oorspronkelijke compositie (Ruud Bos en Gerrit den Braber) tussen de reeks vertaalde covers die tot midden jaren zestig doorgaat. De zanger blijft hits scoren, solo, samen met collega-tieneridool Trea Dobbs en zelfs met The Fouryo’s. Te laat hebben De Nijs en de mensen om hem heen door dat de tijden veranderd zijn. De tieners lopen achter The Beatles, The Kinks en Herman’s Hermits aan. Net als Anneke Grönloh, Willeke Alberti, The Blue Diamonds en Johnny Lion (met Sophietje in ’66 als uitzondering) verliest De Nijs zijn grip op de Nederlandse platenkoper. Dit overzicht bevat wel de vermakelijke covers van Bobby Hebb’s Sunny (door Gerrit den Braber vertaald in Fanny) Roger Miller’s King Of The Road, dat bij De Nijs Blue als mijn jeans wordt. In de psychedelische periode zingt De Nijs het in Marokko gesitueerde Haaievinnen, op tekst van Harrie Geelen, die later zal meeschrijven aan de prachtige liedjes van Kunt U Ons De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer?, waarin De Nijs vanaf ’72 een hoofdrol speelt. In diezelfde periode beleeft hij zijn comeback als platenartiest, onder de hoede van Boudewijn de Groot (dan ook een paar jaar buiten beeld als uitvoerend artiest en werkzaam als talent scout) en tekstschrijver Lennaert Nijgh. Jan Klaassen de Trompetter wordt voorjaar ’73 een hitje en vormt de voorbode tot grote klapper Dag Zuster Ursula. Beide nummers staan op het album Kijken Hoe het Morgen wordt.

Dit startsein van het tweede en veel langere deel van Rob de Nijs’ carrière besluit deze dubbel-CD. Klassieker Malle Babbe, afkomstig van datzelfde album en een grote hit in ‘75, staat niet op deze compilatie. Wedden dat er een deel 2 komt?

Tracklisting A- en B-kanten 1964-1973:

CD 1:

 1. Linda (Met The Lords)
 2. De Liefste Die Ik Ken (Met The Lords)
 3. ‘k Wil Geen Man Als Ik Je Bel (Met The Lords)
 4. Ze Heette Jenny (Met The Lords)
 5. Voor Sonja Doe Ik Alles (Met The Lords)
 6. Ritme Van De Regen (Met The Lords)
 7. How Do You Do It? (Met The Lords)
 8. Charms (Met The Lords)
 9. Trees (Met The Lords)
 10. Stil Verdriet (Met The Lords)
 11. He Mama (Met The Lords)
 12. Afscheid (Met The Lords)
 13. Oh, Had Ik ‘N Hamer (Met The Lords)
 14. Hoe Heet Je? (Met The Lords)
 15. If I Had A Hammer (Met The Lords) (Met The Lords)
 16. Blue Velvet (Met The Lords) (Met The Lords)
 17. Ik (Met The Lords)
 18. Zeg Niet Nee (Met The Lords)
 19. Loop Naar De Maan (Met The Lords)
 20. Liefste (Ik Schrijf Je Een Brief) (Met The Lords)
 21. Jij Alleen (Met The Lords)
 22. Wit Satijn
 23. Peggy Sue (Met The Lords)
 24. Ya Ya (Met The Lords)
 25. Jetzt Dreht Die Welt Sich Nur Um Dich (Trea & Rob)
 26. Du Weisst Ja So Wenig Von Mir (Trea & Rob)

CD 2:

 1. Troela Troela Troela-La (Met The Fouryo’S & The Lords)
 2. Jong En Verliefd (Met The Lords)
 3. He Rob, He Trea (Met Trea Dobbs, The Fouryo’S & The Lords)
 4. Ik Droom De Hele Dag Van Jou (Met Trea Dobbs & The Lords)
 5. Want Zij Begrijpt Me (Met The Lords)
 6. Kijk Niet Om
 7. Roberta (Met The Lords)
 8. Fever
 9. Het Meisje Dat Niet Kan Vergeten
 10. King Of The Road (Met The Lords)
 11. Vriend Voor Een Dag
 12. Rozen, Rozen
 13. New Fashioned Waltz (Met The Hearts Of Soul)
 14. Side By Side (Met The Hearts Of Soul)
 15. Kiek Kado
 16. Een Kaartenhuis
 17. Anna Paulowna
 18. Fanny (Ik Mis Je)
 19. Haaievinnen
 20. Het Is Gek
 21. Zaterdagavondshow (Met The Hearts Of Soul)
 22. Geen Woord Van Liefde
 23. Oliebollen Rock & Roll
 24. Bombas Tune
 25. Jan Klaassen De Trompetter
 26. Tegen Beter Weten In
 27. Dag Zuster Ursula
 28. Meisje In Engeland