×

Rival Sons

Pressure & Time

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Earache

Pressure & Time Rival Sons Rock 4 Rival Sons – Pressure & Time Written in Music https://writteninmusic.com

Back to the Future! Stap met Rival Sons in de DeLorean DMC-12 en race terug naar de vroege jaren zeventig, naar de hoogtijdagen van Rolling Stones en Led Zeppelin. De authentieke sfeer, de energie, het onverwachte, de baldadigheid, het experiment. Het is er allemaal.

Rival Sons worden al een tijdje gezien als de grootste hoop voor de Amerikaanse rockmuziek. “The Next Big Thing” roepen veel tijdschriften en e-zines in koor. Het louter digitaal uitgebrachte debuut Before The Fire ging aan vrijwel iedereen voorbij, maar door de digitale EP met zes nummers die verleden jaar werd uitgebracht raakte de carrière in een stroomversnelling. Vergelijkingen met de beginjaren van Rolling Stones en Led Zeppelin waren niet van de lucht. En terecht want de nummers op die EP die recentelijk bij het Classic Rock magazine als bonus cd zat, zijn van topkwaliteit.

De verwachtingen voor het nieuwe album waren dan ook torenhoog. Pressure & Time moet immers voor de wereldwijde doorbraak gaan zorgen. De kans dat die doorbraak er komt is reëel want de band maakt de opgeklopte verwachtingen grotendeels waar. De tien liedjes op dit album hebben de onstuimigheid van de vroege Rolling Stones, de sfeer en swing van Led Zeppelin en het onbevangene van The Who. Pressure & Time werd in twintig dagen geschreven en opgenomen. De spontane, ruige rock van dit kwartet klinkt dan ook energiek en verveelt geen seconde. De nummers zijn allemaal kort en sommige klokken zelfs onder de drie minuten. Het album vliegt daarom voorbij. De hooks van gitarist Scott Holiday zijn bijna allemaal raak en worden gedragen door de krachtige ritmes van bassist Robin Everheart en drummer Michael Miley. Voeg daarbij de Robert Plant / Steven Tyler achtige voordracht van zanger Ray Buchanan en het recept voor succes lijkt gevonden. De enige kanttekeningen die we kunnen plaatsen is het drammerige karakter van White Noise en het ontbreken van een lang, episch nummer. Dat had de plaat namelijk nog completer gemaakt dan die nu al is. De iTunes versie heeft overigens twee (ons onbekende) bonusnummers.

Deze zomer is de band te zien op diverse Europese festivals (waaronder Bospop) en als voorprogramma van Judas Priest op hun afscheidstour in het Verenigd Koninkrijk. Als Rival Sons op het podium net zo goed is, heeft deze band een gouden toekomst.  1. All Over The Road
  2. Young Love
  3. Pressure & Time
  4. Only One
  5. Get Mine
  6. Burn Down Los Angeles
  7. Save Me
  8. Gypsy Heart
  9. White Noise
  10. Face Of Light