×

Recensie

Rock

01 oktober 2012

Rival Sons

Head Down

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Earache Records

Head Down Rival Sons Rock 4.5 Rival Sons – Head Down Written in Music https://writteninmusic.com

De verwachtingen voor het nieuwe album van Rival Sons waren hooggespannen. De band leverde vorig jaar met Pressure & Time een geslaagd album af en gaf een rits wervelende optredens, maar de kenners vermoedden dat er meer in het vat zat. Die kenners zullen niet teleurgesteld zijn want Rival Sons maakt de verwachtingen waar en overtreft die meer dan eens.

Head Down is in alle opzichten beter dan zijn voorganger; betere productie, betere instrumentatie, betere vocalen en vooral betere liedjes. De authentieke sfeer en energie zijn gebleven, maar gekoppeld aan meer uitgewerkte composities, interessante geluidsexperimenten en toch ook aanstekelijke ritmes. Zanger Ray Buchanan blijkt eens te meer een revelatie die het gat dat Joplin en Morrison achterlieten, moeiteloos kan vullen. Al vanaf albumopener Keep On Swinging is duidelijk dat de band niet lijdt onder het zware tourschema dat na het vorige album werd ingezet. De invloeden van de jaren zestig en zeventig zijn weer rijkelijk aanwezig op Wild Animal, Nava, Until The Sun Comes en tal van andere nummers, maar nergens klinkt het gedateerd of oubollig. Rival Sons is helemaal een band van dit moment net zoals bijvoorbeeld Black Keys. Hoogtepunt is het magnifieke Manifest Destiny Part I dat een opbouw kent als de beste Led Zeppelin nummers. Sterker nog, Rival Sons evenaart die band tijdens dit epos. De voorbije decennia zijn er tal van troonpretendenten geweest die aanspraak maakten op de vacante troon die Page & Plant en co. achterlieten, maar na The Tea Party uit Canada lijken we nu eindelijk een band te hebben die het roemruchte Engelse viertal gedurende vele jaren kan evenaren. Het gitaarwerk van Scott Holiday is fantastisch; hij schudt swingende riffs uit zijn mouw en excelleert tijdens afgewogen solo’s. Dit is zo’n album waarover twintig jaar later nog wordt gesproken en geschreven.

Woensdag 3 oktober staat de band in de Melkweg. Het zou me niet verbazen als dit de laatste keer is en de volgende stop in de Heineken Music Hall of Ziggo Dome is. Head Down is een rockalbum dat je simpelweg niet mag missen en rockliefhebbers zal aanspreken in alle leeftijdsklassen. 1. Keep On Swinging
 2. Wild Animal
 3. You Want To
 4. Until The Sun Comes
 5. Run From Revelation
 6. Jordan
 7. All The Way
 8. The Heist
 9. Three Fingers
 10. Nava
 11. Manifest Destiny Pt. 1
 12. Manifest Destiny Pt. 2
 13. True