×

Recensie

Electronic

30 juli 2020

Rival Consoles

Articulation

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Articulation Rival Consoles Electronic 4 Rival Consoles – Articulation Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuwe plaat van Rival Consoles is altijd iets om naar uit te kijken. De electronic wereld van Londenaar Ryan Lee West, de man achter de bandnaam, is altijd weer avontuurlijk, uitdagend en spanningsvol. Het nieuwe album Articulation is daar wederom een geweldige bevestiging van.

West behoort tot de grote muzikanten binnen de electronic. Puur als je naar de reeks albums kijkt die hij uitbracht maar ook door de bijzondere liveoptredens die hij geeft. Voor het afsluitende concert van zijn laatste tour, de tour na aanleiding van zijn laatst verschenen en wereldwijde doorbraakalbum Persona, bracht hij een 17-koppig orkest naar de Queen Elisabeth Hall (op de Londense Southbank) mee.

West is nooit een muzikant geweest die voor de gemakkelijk weg gaat, nooit ook de voorspelbare beats zoekt om het publiek in beweging te krijgen. Zijn tracks zijn immer sfeervol en uitermate secuur tegelijk op intuïtie opgebouwd en intrigeren juist daardoor. Articulation is daar geen uitzondering op. Omdat het album maar zes tracks kent, waaronder drie van rond de zes en één van ruim 7 minuten, maar even een reactie per track.

Gelijk met albumopener Vibrations On A String wordt een geweldige sfeer gebouwd die zowel warmbloedig als intelligent en avontuurlijk klinkt. En je net zo goed door de heerlijke beats de dansvloer opduwt. Forwardism, strak tegen de openingstrack aangemixt, gaat zowaar met pulserende synths en dikke beats nog een flinke stap qua avontuur verder. Verrukkelijke track ook weer.

Met Melodica gaat West net in het even verder op het album aanwezige Still Here, beatloos de verstilling in. Ambient op z’n Rival Consoles klinkt al net zo fijn atmosferisch, sfeervol en warmbloedig. De titeltrack is vintage techno maar dan wel de beste variant. Heerlijk op beats stuiterende klanken die avontuurlijk en begeesterd klinken. Machtige track ook weer.

Met albumafsluiter Sudden Awareness Of Now hebben we de allerbeste track van het album te pakken. Atmosferisch, briljant in opbouw, vibrerend op de beats en gelukzaligmakend in de afronding. West op z’n allerbest en om maar geen genoeg van te krijgen.

Articulation is wederom een uitstekende en opwindende Rival Consoles plaat. West bouwt een boeiend oeuvre op dat met elk nieuwe album flink rijker wordt. 1. Vibrations On A String
 2. Forwardsim
 3. Melodica
 4. Articulation
 5. Still Here
 6. Sudden Awareness Of Now

Kant A:

 1. Vibrations On A String
 2. Forwardsim
 3. Melodica

Kant B:

 1. Articulation
 2. Still Here
 3. Sudden Awareness Of Now