×

Recensie

Roots

23 mei 2018

Rita Coolidge

Safe In The Arms Of Time

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Elan Records

Safe In The Arms Of Time Rita Coolidge Roots 4 Rita Coolidge – Safe in the Arms of Time Written in Music https://writteninmusic.com

Beginjaren jaren zeventig werd ik voor het eerst geconfronteerd met Rita Coolidge. Dat was in Bilzen,(helaas) niet op het podium van het Limburgse festival, in de plaatselijk bioscoopzaal draaiden ze non-stop festivalfilms. Naast, Monterey, Woodstock en Concert For Bangla Desh stond ook Mad Dogs & Englishmen geprogrammeerd. In die chaotische concertregistratie zien we, ondersteund door pianist Leon Russell, een vervaarlijk molenwiekende en rochelende Joe Cocker aan het werk in een lichtjes fantastische interpretatie van Cry Me A River. Ik herinner me nog levendig dat Cocker een ranke bloedmooie zangeres aankondigt als The Delta Lady. Rita Coolidge komt even op de voorgrond vanuit het uitgebreide backingkoortje en imponeert met Superstar, een andere song van Russell en ook wel een beetje van Coolidge, zo blijkt naderhand. De softe popversie van The Carpenters  wordt een dikke hit.

Dat ‘toevallige’ bioscoopbezoek in Bilzen vormt de aanzet van een zoektocht naar de muziek van die mysterieuze ‘Delta Lady’. Rita Coolidge belandt vanuit Lafayette, Tennessee in Memphis waar ze samen met zus Priscilla, destijds de vrouw van Booker T. Jones, in commercials en achtergrondkoortjes zingt. Tournees met Delaney & Bonnie en Joe Cocker en talloze opnamesessies volgen. Het is niet alleen de fraaie zang van Coolidge die we horen in klassiekers van Cocker, Leon Russell, Eric Clapton, Dave Mason en Stephen Stills. Niet zelden inspireert  de oogverblindende  jongedame die muzikanten tot bijzonder fraai songwerk.

De commerciële doorbraak beleeft de ondertussen naar LA uitgeweken zangeres in ’77 met We’re All Alone, een romantische cover van Boz Scaggs en All Time High, in ‘83 het sfeervolle themalied van de James Bond film Octopussy. Stukken interessanter is het werk uit de vroegere periode dat een onmiskenbare southern feel uitstraalt en de eerste duetplaat met haar toenmalige man Kris Kristofferson. In de jaren negentig vormt ze met zus Priscilla en diens dochter Laura Satterfield het vocale trio Walela dat hun Indiaanse, Cherokee roots vermengt met soul en gospel maar helaas wel eens naar minder geïnspireerde spirituele new age toestanden afglijdt.In 2015 was er naast de tragische dood van zus Priscilla, de bijzonder fijne autobiografie Delta Lady A Memoir.

Als songwriter komt Coolidge nooit uit de schaduw van dat getalenteerde mannenclubje, er zijn ook onverkwikkelijke verhalen over nooit erkende bijdragen aan songs als Superstar en de piano apotheose van Layla.

“You can fall in love it’s never too late”, zingt de dame met rotsvaste overtuiging. Het is een van de drie songs  die Coolidge als co-auteur vermelden op Safe In The Arms Of Time. Voor haar achttiende langspeler keert ze terug naar de vertrouwde Sunset Sounds Recorders in LA. De zoektocht naar geschikt songwerk verloopt in nauw overleg met producer Ross Hogarth.

Zo verzeilt het van een gezamenlijke vriend, de betreurde Stephen Bruton, afkomstige Spirit World op de tracklist, een energieke uitbarsting met een opwindend gospelkoortje naast de snerpende slide van Joey Landreth van de Canadese Bros. Landreth. De gitaar van Joey duikt nog enkele keren op naast  alomtegenwoordige klassenbakken als Bob Glaub, Brian MacLeod, klaviervirtuoos John JT Thomas en gitarist David Grissom die ooit Joe Ely en John Mellencamp flankeerde.

Grissom componeerde overigens samen met  Chris Stapleto het wat ingehouden Satisfied dat het pad effent voor het van Graham Nash afkomstige Doing Fine Without You met broeierig snarenwerk van Grissom en Landreth. Een van de fijnste songs is Walking On Water, een soulvol duet met folkblues man Keb Mo’ dat Rita met de hulp van Mo’ en Jill Colucci schreef. Mo’ is overigens opnieuw van de partij in een gedreven, eveneens van hetzelfde componistentrio afkomstige Naked All Night. De  minder spectaculaire pianoballade Van Gogh en  een koortsig We Are Blood illustreren dat het timbre van La Coolidge na al die tijd nauwelijks aan kracht en charme ingeboet heeft. Echt geweldig wordt in meeslepende songs zoals het eerder geciteerde You Can Fall In Love,  Joe Hutto en Stan Lynch. Die laatste leverde ook de finale song Please Grow Old With Me. De ‘Delta Lady’ is terug on the road, nu nog een bezoekje aan de Lage Landen. 1. Satisfied
 2. Doing Fine Without You
 3. Walking on Water
 4. Spirit World
 5. The Things We Carry
 6. Naked All Night
 7. Van Gogh
 8. Rainbow
 9. Over You
 10. We Are Blood
 11. You Can Fall in Love
 12. Please Grow Old with Me