×

Recensie

Pop

15 januari 2014

Rise Of Avernus

L'appel Du Vide

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Code666

L'appel Du Vide Rise Of Avernus Pop 4 Rise Of Avernus – L’appel Du Vide Written in Music https://writteninmusic.com

Rise Of Avernus is niet de eerste gothic metalband uit Australië. De band is opgericht door Ben Vanvollenhoven (vocalen/gitaar) en Cat Guirguis (vocalen/keyboards) en bestaat verder nog uit Matthew Bell (gitaar), Andrew Craig (drums) en Daniel Warrington (vocalen/bas). In mei 2012 bracht de band een titelloze EP uit met daarop drie songs. Maandag 20 januari verschijnt via Code666 hun debuut full-length CD genaamd L’appel Du Vide. Deze CD is in eigen beheer al in oktober 2013 uitgebracht, maar waarschijnlijk alleen in hun thuisland.

Dat de muziek van Rise Of Avernus theatrale elementen bevat zal niemand verbazen, maar daarnaast bevat ze ook veel afwisseling. Over het algemeen ligt het tempo laag; er vindt weleens een versnelling plaats, maar dat is zeer sporadisch. De productie en de mix zijn prima en de muziek heeft over het algemeen en donker en somber karakter. Dit is wel één van de meer aantrekkelijke kanten van de plaat. De stem van zangeres Cat Guirguis is warm en donker en past dus heel goed bij de muziek. Ze treedt niet vaak op de voorgrond en dat is ook een opvallend element in de muziek op L’appel Du Vide. De combinatie met de stemmen van Ben Vanvollenhoven en Daniel Warrington zorgt voor een minder op de voorgrond tredend sopraan-geluid, waardoor de muziek aan zwaarte wint. De songs zitten goed in elkaar en hebben een wisselend karakter. Het album bevat een sfeer die het midden houdt tussen mooi en beangstigend. Een nummer als Embrace The Mayhem krijgt door het subtiele gebruik van een saxofoon een mooi sfeervol karakter. In combinatie met de stem van Cat Guirguis zorgt dit voor een vervreemdend effect. Als daarna An Somnium losbarst is de metal weer volledig terug. Deze CD bevat zoveel kanten, ik kan ze echt niet allemaal benoemen.

L’appel Du Vide van Rise Of Avernus is een zeer interessante plaat voor fans van gothic metal. De band belicht de wat meer donkere kant van het genre. De nadruk ligt veel minder op de zangeres en de muziek is wat minder standaard dan bij de meer populaire bands. Over het algemeen zijn de songs wat minder toegankelijk en dat is in mijn optiek een zeer aantrekkelijke eigenschap. Female-fronted metalbands zijn niet mijn specialiteit, maar Rise Of Avernus benadert het genre op een zeer interessantere manier. Een absolute aanrader voor iedere metalfan die van wat meer progressiviteit houdt en niet bang is voor vrouwelijke zang.  1. A Triptych Journey
  2. The Mire
  3. Disenchanted
  4. L'appel du vide
  5. Ethereal Blindness
  6. Embrace the Mayhem
  7. An Somnium
  8. As Soleness Recedes