×

Recensie

Alternative

17 april 2013

Rilo Kiley

RKives

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Little Record Compagny

RKives Rilo Kiley Alternative 3.5 Rilo Kiley – RKives Written in Music https://writteninmusic.com

Of Rilo Kiley nu echt uit elkaar is of niet, is niet geheel duidelijk, maar met het net uitgebrachte RKives, een verzameling onuitgebrachte tracks, b kantjes en bijzondere songs, blijkt eens te meer hoe interessant de band toch is/was.

Fast Forward: Vanaf de start van Rilo Kiley in 1999 en vooral met hun debuutalbum Take-Offs And Landing groeit de Amerikaanse band rond zangeres Jenny Lewis en gitarist Blake Sennett uit tot een ware cultsensatie. Met begeesterde optredens en nog eens 2 prachtalbums met The Executions Of All Things (2002) en More Adventurous (2004) ontgroeit de band de cultstatus en worden de grotere alternatieve podia van de wereld veroverd. Getekend door major Warner wordt het goede Under The Blacklight (2007) uitgebracht dat echter voor platenlabel en band niet het beoogde succes wordt. Met allerlei zij- en soloprojecten verdwijnt de focus van de diverse bandleden op Rilo Kiley en wordt de band einde jaren 0 ontbonden (??!!).

(Op dit moment is bekend dat Rilo Kiley zangeres Jenny Lewis onderdeel zal uitmaken van de Postal Service tour die plaats zal gaan vinden om het 10jarig jubileum van het legendarische album Give Up te vieren. Daarnaast is Lewis bezig met een nieuw soloalbum en heeft ze de soundtrack gecomponeerd van de film Very Good Girls, die kortgeleden op Sundance de première zag).

Met de fijne collectie onuitgebrachte tracks, b kantjes en bijzondere songs die over de tien jaar van bestaan werden verzameld, is RKives nu het 17 tracks tellende album dat de band nogmaals in de spotlights zet. Het is een bijzonder aangename verzameling waarbij lekker prikkelende songs als It’ll Get You There, A Town Called Luckey, Patiently en The Frug tot het beste behoren wat de band opnam. Ook de verrassende remix van Dejalo, met een rap van Too $hort, is op het album aanwezig. Voor een collectie overgebleven materiaal een behoorlijk coherent album ook.

*Niet eerder uitgebracht 1. Let Me Back In
 2. It'll Get You There
 3. Runnin' Around
 4. All The Drugs
 5. Bury, Bury, Bury Another
 6. Well, You Left
 7. Draggin' Around
 8. I Remember You
 9. Dejalo (Zondo Remix) [Feat. Too $Hort]
 10. A Town Called Luckey
 11. Emotional
 12. American Wife
 13. Patiently
 14. Rest Of My Life (Demo)
 15. About The Moon
 16. The Frug