×

Recensie

Roots

14 mei 2021

Riley Downing

Start It Over

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Start It Over Riley Downing Roots 4 Riley Downing – Start It Over Written in Music https://writteninmusic.com

Met het naar New Orleans georiënteerde muzikale gezelschap The Deslondes leverde Riley Downing   twee voortreffelijke avontuurlijke werkstukken af waarin de muzikale erfenis van The Crescent City met zowat alle mogelijke rootstijlen gelardeerd worden. De aanloop naar The Deslondes situeert zich bij The Tumbleweeds waarbij Downing intens samenwerkte met Dan Cutler en Sam Doores, die vorig jaar nog  een meesterlijk solodebuut afleverde.

Nu is Downing aan de beurt, hij keerde terug naar Missouri en ging bij zijn broer aan de slag in de boorindustrie. Ondertussen bleef hij wel actief als soloartiest of musiceerde met oude vrienden zoals John James Tourville. In overleg met de snarenman van The Deslondes werd de release van een single gepland. Het duo ging aan het werk, vanuit hun verblijfplaatsen in Missouri en North Carolina wisselden Downing en Tourville tijdens de lockdown periode hun demowerk uit in overleg met hun vertrouwde producer Andrija Tokic, Die muzikale ideeën werkten ze  verder uit in de Bomb Shelter Studios van Tokic in Nashville, samen met door hun gastheer geselecteerde muzikanten.

In de titelsong zingt Downing met zijn diepe bariton zijn voorliefde voor 45 toeren vinyl, vrolijk huppelende gitaarloopjes krijgen gezelschap van fiddle, marimba en andere percussie, het heeft iets aanstekelijk, muziekjes die soms in het Oklahoma laidback steegje van JJ Cale vertoeven zoals Hey! Mister.

Het op aanvullende toetsen-instrumentatie en koortjes voorbij glijdende I’m Not ready en Coleman Rose roepen herinneringen op aan de verrichtingen Zappa met The Mothers Of Invention en dat heeft niet alleen met de voordracht van Downing te maken. Het is die mix van traditionele elementen uit  R&B, rock en country verleden met een ongewone instrumentatie die het verschil maakt. Naast Tourville’s pedal-steel en een  Hammondorgel passeert er wel eens een vibrafoon mellotron, farfisa of zelfs een guzheng, een Chinese sitar.

“Won’t somebody play the kinda song I wanna hear”, mompelt Downing , hij doet het noodgedwongen zelf en verbazend goed. De luie prairiesong Doing It Wrong , Crazy en Right There With You, een meeslepende countrysoul epos, illustreren dat nog eens uitvoerig. Er zijn plannen om met The Deslondes in de studio te duiken en er is al materiaal voor nieuw solowerk, in afwachting lekker ongedwongen genieten van Start It Over. 1. I'm Not Ready
 2. Deep Breath
 3. Coleman Rose
 4. Good To See Ya
 5. Looking Forward
 6. Start It Over
 7. Never Coming Home
 8. Hey! Mister
 9. Won't Somebody Play
 10. Doing It Wrong
 11. Crazy
 12. I'm Right There With You