×

Recensie

Roots

09 september 2015

Rickie Lee Jones

The Other Side Of Desire

Geschreven door: Dick Hovenga

The Other Side Of Desire Rickie Lee Jones Roots 4 Rickie Lee Jones – The Other Side Of Desire Written in Music https://writteninmusic.com

Vijftien albums maakte Rickie Lee Jones al sinds 1979. Dat was het jaar dat ze als solo-artieste doorbrak met het naar haarzelf genoemde debuutalbum met daarop de wereldhit Chuck E’s In Love. Een grote naam werd ze evenwel nooit. Daarvoor besloot ze vanaf dag 1 te veel haar eigen eigenwijze koers te volgen. Van singer-songwriter-repertoire met zeer spitsvondige teksten en een jazzy ‘touch’ op haar eerste plaat verschoof het muzikale spectrum op opvolger Pirates (1981) richting meer uitgesponnen composities. Opnieuw met teksten waarbij het op school nemen van de hoes met teksten geen overbodige luxe was.

The Other Side Of Desire is de eerste plaat met volledig nieuw repertoire die Jones uitbrengt in sinds 2003. De inmiddels 61-jarige singer-songwriter beheerst haar vak nog steeds tot in de puntjes, zo blijkt. Sterker, door haar verhuizing van de Westcoast naar ‘home of the blues’ New Orleans heeft Jones nieuwe inspiratie opgedaan, die vooral zorgt voor een tocht langs –voor Jones- nieuwe muzikale wegen. Dat is bijvoorbeeld te horen in J’Ai Connais Pas, met een aan Fats Domino herinnerend sfeertje. In Haunted zijn de verwijzingen subtieler, en zijn het het Hammond-orgeltje en de koortjes die aan mooie R&B-klassiekers doen herinneren.

Tekstueel is er als vanouds heel veel te genieten. Christmas In New Orleans is een prachtige sfeertekening van haar nieuwe woonplaats op een manier die ook aan haar vroegere vriend Tom Waits zou zijn toe te vertrouwen. Haunted verhaalt op een dreigende manier over wat er in relaties zoal mis kan gaan. Dat Jones uit ervaring put, bewijst ze met haar adembenemende voordracht.

Nu Amy Winehouse er niet meer is –dat lijkt al een hele tijd, maar haar opkomst en ondergang vonden goeddeels plaats tijdens de creatieve adempauze van Jones- is Rickie Lee Jones toch echt weer dé singer-songwriter die met recht de troon bezet houdt op de plek waar pop en jazz elkaar ontmoeten. Deze plaat was wellicht nodig om de twijfelaars daarvan te overtuigen, maar hij is er nu. Elf formidabele tracks genieten.

Ten tijde van de release tourde Jones al door de VS, dit najaar zijn ook concerten in Europa aangekondigd. Op 17 oktober is ze in Tivoli in Utrecht te vinden. 1. Jimmy Choos
 2. Valtz De Mon Pere (Lovers' Oath)
 3. J'ai Connais Pas
 4. Blinded By The Hunt
 5. Infinity
 6. I Wasn't Here
 7. Christmas In New Orleans
 8. Haunted
 9. Feet On The Ground
 10. Juliette
 11. Finale (A Spider In The Circus Of The Falling Star)