×

Recensie

Pop

14 mei 2021

Rick Treffers

Looking For A Place To Stay

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Skipping Records

Rick Treffers - Looking For A Place To Stay
Looking For A Place To Stay Rick Treffers Pop 4 Rick Treffers – Looking For A Place To Stay Written in Music https://writteninmusic.com

Songs vormen de rode draad in het leven van Rick Treffers. ‘In these songs it’s so easy to give / It’s where I live’, zingt hij in het fijn wiegende Superglue, een van de twaalf nummers op zijn album Looking For A Place To Stay. Het is een van de twee albums die Nederlandse songschrijver dit jaar uitbrengt. Voorlopig is de liedjesbron dus nog niet opgedroogd.

Treffers vertrok begin jaren negentig naar Spanje alwaar hij flink actief werd als songschrijver. Hoewel hij terugkeerde naar Nederland, bleef Spanje wenken. Ook speelde hij er regelmatig met bands als Girlfriend Misery en Miss Universe. Met de band Mist kwam hij zelfs in Latijns-Amerika. In Nederland waren er vervolgens kleurrijke samenwerkingen met Thomas Verborgt en Rob Kloet, bepaald niet de minsten. Als El Turista Optimista brengt Treffers Spaanstalige liedjes die een speelse blik werpen op de Spaanse cultuur.

Onthaasting, gemoedsrust en een mentale balans vinden; het zijn terugkerende onderwerpen op Looking For A Place To Stay, een muzikaal gezien vriendelijk wenkend album dat inderdaad kalmte en beheersing uitstraalt, al worden er in de teksten natuurlijk wel noten gekraakt. Hoewel Treffers veel instrumenten zelf opnam, komen er op het album flink wat gasten voorbij, zoals slagwerker en zanger Léon Klaasse (o.a. The Analogues, Powerplay) en drummer Mischa Porte (o.a. Wouter Planteijdt, Douwe Bob). Vanuit zijn Valenciaanse connectie kon Treffers ook nog eens beroep doen op creatieve ondersteuning.

Opener Time Is Running Out laat een fris geluid horen, los van trends. Een song die de liefde voor muziek uitdraagt en die met een mooi koortje een fijne finale kent. Hierna kleurt de muziek Latijns-Amerikaans op The Arithmetics en zijn we inmiddels met zachte hand onherroepelijk binnen getrokken. Treffers is niet voor niets zo productief dit jaar: ‘I’ve got to get work done before I’m gone’, zint hij in After I’m Gone. Het is belangrijk om het gevoel de ruimte te geven en niet alleen vanuit je verstand te werken, is de boodschap van (het deels Spaanstalige) The Less I Think. Op het wat desolaat klinkende, met een mooie dub-bas gezegende The Life I Didn’t Live is er de waardering voor wat er wél is: ‘Everything is there / The life I didn’t lead / Slowly disappears’.

Zwaardere drums geven Relief een plechtigere sfeer, terwijl het snellere The Best Of Your Days vol optimisme zit (‘The best of your days / I think are stil lto come’), net als de sympathieke huidige single How The Past Was Won. Op het afsluitende The Earth Is Turning Round The Sun trekken Treffers en zijn medemuzikanten aangename wave-sferen op.

Met 53 jaar lijkt de derde jeugd van Treffers begonnen, al is het vanzelfsprekend wel een jeugd vol bewustwording en levenservaring. Het staat een ontwapenend, fris, eerlijk en smaakvol album in ieder geval niet in de weg. 1. Time Is Really Running Out
 2. The Arithmetics
 3. After I'm Gone
 4. Superglue
 5. Relief
 6. How The Past Was Won
 7. The Life I Didn't Live
 8. The Best Of Your Days
 9. I Want To Live
 10. Dreaming Melodies
 11. The Less I Think
 12. The Earth Is Turning Round The Sun