×

Recensie

Roots

16 februari 2021

Rick Shea

Love & Desperation

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tres Pescadores Records

Love & Desperation Rick Shea Roots 4 Rick Shea – Love & Desperation Written in Music https://writteninmusic.com

De opnamestudio is vertrouwd terrein voor Rick Shea, de muzikant uit Zuidelijk Californië figureerde als begeleider bij de betreurde Chris Gaffney en Dave Alvin en werkte samen met Katy Moffat en rockabilly queen Wanda Jackson. Vanaf de jaren tachtig verkent hij het solopad, Love & Desperation is het twaalfde werkstuk. Inleidende opnamesessies met bassist Jeff Turmes en Shawn Nourse aan de drumkit vonden tijdens de lente van 2019 plaats in Sea’s huisstudio in Covina in de buurt van LA.  De lockdown maatregelen gooiden roet in het eten en Shea en zijn muzikale kompanen vonden een uitweg in een digitale afweking. Nourse voegde nieuwe drumpartijen toe in zijn homestudio en de eveneens bij Dwight Yoakam actieve toetsenman Skip Edwards leverde bijdragen aan en vanuit hun thuishavens  zorgden Phil Parlapiano en David Jackson voor enige toetsen- en accordeonaccenten.

Het spontane effect van een lijfelijk muzikaal verbond mag niet onderschat worden, Shea slaagt er evenwel in om uit de samenwerking op afstand met deze klassenbakken en oudgediende Dave Hall een meer dan behoorlijke rootsplaat te puren die ongetwijfeld in de betere songsmidse van Californië thuishoort.

De opener Blues Stop Knockin’ At My Door stamt uit het rockabilly repertoire van swamper Al Ferrier we herinneren ons vooral de versie van Louisianaman Lazy Lester, die wordt nu mooi aangevuld door een sobere uitvoering.  Het nostalgische Blues at Midnight volgt met diep twangend snarenwerk en ook met Down at the Bar at Gypsy Sally,s keert Shea terug naar de rokerige saloons en honky tonks van San Bernadino waar hij het vak leerde.

Mexico is niet ver en die invloeden klinken duidelijk door, niet alleen Juanita ( Why Are You So Mean), gedeeltelijk in het Spaans gedebiteerd op uitbundige accordeonritmiek. Die huist eveneens in de countryneske two step Big Rain Is Comin’, Mama, vermengt met fraaie steel en ander verfijnd snarenwerk. Titelsong Love & Desperation ontrafeld de familiegeschiedenis en de ballade A Tenderhearted Love is een oprechte ode aan zijn vrouw op de combinatie van warm orgel en snarenspel.

Rick Shea is een getalenteerd storyteller maar overtuigt ook zonder woorden zoals in het met bijzonder sfeervolle snarenpicking en orgelspel opgebouwde Mystic Canyon. Love & Desperation verbleekt geenszins naast het werk van Tom Russell en Shea’s voormalige werkgever Dave Alvin. 1. Blues Stop Knockin' at My Door
 2. Blues at Midnight
 3. (Down at the Bar at) Gypsy Sally's
 4. Love & Desperation
 5. She Sang of the Earth
 6. Big Rain's Comin' Mama
 7. A tenderhearted Love
 8. Juanita (Why Are You So Mean)
 9. The World's Gone Crazy
 10. Nashville Blues
 11. Mystic Canyon
 12. Texas Lawyer