×

Recensie

15 oktober 2019

Richville

Richville

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tub Thumper Records

Richville Richville Roots 4 Richville – Richville Written in Music https://writteninmusic.com

Richard van Bergen is  niet onbekend in rootskringen, de Nederlandse gitarist figureert bij JW Roy, Sunset Travellers en Rootbag. In die formatie vormde drummer JJ Goossens samen met Dick Wagensfeld de ritmesectie. De songs die van Bergen samen met Wagensfeld, voordien zijn kompaan bij Shiner Twins, componeerde werden na het onverwachte overlijden van Dick postuum uitgebracht op Van Bergens Rootbag.

Van Bergen en Goossens delen een fascinatie voor de muziek uit de Missippi Delta en de swamps van Louisiana, ze trokken samen naar de Tub Thumper Studio van bassist en producer Bird Stevens. Die ondertussen gereputeerde, analoog geëquipeerde locatie in Noord Brabant blijkt uiterst geschikt voor zo’n spontane sessies waarin de wisselwerking tussen beide muzikanten geoptimaliseerd wordt. In een intro met karakteristieke omgevingsgeluiden uit de moerassen welt resonerend snarenwerk op, de zanglijnen volgen de slide In Lord Won’t Fail Me en krijgen gezelschap van rudimentaire percussie en de harmonica van Gait Klein Kromhof.

Set Me Free leunt enigszins aan bij de in de regio van de Bible Belt alomtegenwoordige gospel chants maar passeert hier in een rockende uitvoering met hamerend pianogetokkel van Roel Spanjers, het meerstemmige Love Yourself  huist eveneens in dat muzikale idioom. Een hitsig Home huppelt op een snedige ritmiek richting New Orleans uit, even verderop prijkt er met Angels Tell You even verderop overigens een respectvolle ode aan Dr. John, de betreurde flamboyante pianoman uit de Creszent City, voortgestuwd door sprankelende bijdragen op het pianoklavier.

Het tempo wordt na het poëtisch getint instrumentaaltje Richville Bound enigszins opgeschroefd met de rauwe boogie van Gettin’ Real Good To Me. Een stevige stomper die sterk contrasteert met het laidback karakter van het op een fraaie zangerige slide en zwoele harmonica meanderende Addicted To You. In Lord and The Devil wordt stevig op de drumvellen gemept, de heftige combinatie van  slide en harmonica snijdt door merg en been en creëert een dreigende sfeer. We hebben zo’n muziek al vaker gehoord, het is de intuïtieve, benadering van het duo die het echte verschil maakt van dit voortreffelijk en authentiek klinkend ‘debuut’.

  1. Lord Won't Fail Me
 2. Set Me Free
 3. Love Yourself
 4. Home
 5. Richville Bound
 6. Gettin' Real Good In Me
 7. Keep On Prayin'
 8. Addicted To You
 9. Lord And The Devil
 10. Angels Tell You
 11. What The World Needs