×

Recensie

Alternative

20 september 2018

Richard Reed Parry

Quiet River of Dust vol. 1

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Quiet River of Dust vol. 1 Richard Reed Parry Alternative 4 Richard Reed Parry – Quiet River of Dust vol. 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Arcade Fire’s Richard Reed Parry komt op eigen kracht door met het eerste deel van Quiet River of Dust. Een verrassend andersoortige muzikale ervaring dan zijn wereldberoemde band.

Inspiratie voor Quiet River of Dust deed Parry in eerste instantie op toen hij, tien jaar geleden, na afloop van de eerste tour met Arcade Fire door Japan een aantal weken in een ver van de buitenwereld gelegen klooster, in een bos, een sabbatical nam. De stilte en volledige aandacht voor de geluiden van de natuur riepen bij hem herinneringen op aan zijn opvoeding en opvallende genoeg, vooral de folkband van zijn vader: The Friends of Fiddlers’ Green.

Bij terugkomst in Montreal begon hij nieuwe muziek te componeren waarvoor hij de Britse folk indook en deze combineerde met meditatieve en vrije muziek vermengd met psychedelica. De rijke muziek die op het eerste deel van Quiet River of Dust (het tweede deel volgt volgend jaar) te horen is heeft een vrije basis en brengt songs in vele lagen. Met vrije natuurgeluiden daar overheen.

Gentle Pushing Dust is een toegankelijke albumopener die met fluitende vogels begint en zich rustig tot een heel mooie folksong uitbouwt. Sai No Kawara (River of Death) en On The Ground sluiten daar dan weer dromerig op aan. Het zijn songs in vele lagen opgebouwd in vele kleuren en sferen en met soundscapes die vervreemden. Kant A sluit af met het zeer fraaie Song Of Wood. Wederom zo’n fraaie folksong met psychedelische inslag die gelijk door je hoofd blijft spoken.

Kant B opent met het spacey Finally Home, dat met fraaie soundscapes vervolgens moeiteloos in het prachtig in verschillende muzikale lagen opgebouwde I Was In The World (Was The World In Me) verdwijnt. Een song waarin zoveel gebeurt, zowel in structuur als op de achtergrond, dat meerdere malen beluisteren de kracht van het nummer pas echt blootgeeft. Imposant. Farewell Ceremony heeft net als Sai No Kawara (River of Death) overduidelijke referenties met het Japan waar hij verbleef en de rituelen en mysteries die de geschiedenis van het land herbergt. Een song ook waar de natuurgeluiden als vanzelf in doorsijpelen en Reed in samenzang het album eindeloos eindigt.

Het zinnenprikkelende Quiet River of Dust vol. 1 luistert als een trip, een album dat het beste tot zijn recht komt als het in zijn geheel afgespeeld wordt. Een album waarin de rijkdom en rust van de natuur als uitgangspunt genomen is en waardoor muziek met het hart gemaakt vloeiend in vervolmaakt is. Absolute luistert(r)ip.

Tracklisting Quiet River of Dust vol. 1 (vinyl editie):

Side A:

 1. Gentle Pushing Dust
 2. Sai No Kawara (River of Death)
 3. On The Ground
 4. Song of Wood

Side B:

 1. Finally Home
 2. I Was In The World (Was The World In Me)
 3. Farewell Ceremony


 1. Gentle Pulsing Dust
 2. Sai No Kawara (River Of Death)
 3. On The Ground
 4. Song Of Wood
 5. Finally Home
 6. I Was In The World (Was The World In Me?)
 7. Farewell Ceremony