×

Recensie

Roots

19 december 2016

Richard Lindgren –

Molmostoso

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy Music

Molmostoso Richard Lindgren Roots 3.5 Richard Lindgren – Malmostoso Written in Music https://writteninmusic.com

Deze singersongwriter uit Malmö heeft na eerdere omzwervingen zijn hart aan Italië verloren, dat was al duidelijk op de voorganger Sundown On A Lemon Tree. Lindgren gaat nog een stapje verder op Malmostoso , een naar het Italiaans vertaalde verbastering van de naam van zijn vroegere thuishaven in Zweden?

De opnamesessie kwam in een studio in Pavia in de buurt van Milaan tot stand met plaatselijke muzikanten. Pianist en orgelspeler Riccardo Maccabruni is een van de producers en componeerde samen met Lindberg St Vincent Blues, een weemoedige song onderbouwt met fraai dobrowerk. Dat nummer is representatief voor de sombere, mistroostige sfeer die overheerst, dat heeft ongetwijfeld te maken met het overlijden van zijn moeder.

De hese bariton houdt het meestal ingetogen en het zijn die intimistische, emotioneel geladen momenten die bijblijven. In Dunce’s Cap gaan de Italiaanse muzikanten nog voluit en in enkele tracks duikt de elektrische gitaar van Marco Rovino op en het naar de harmonica speler Jimmy Raggazon genoemde Raggazon Blues rockt zelfs een behoorlijk eindje weg.

Lindberg is op zijn best als de akoestische gitaar het samen met een treurige viool overneemt en hij zich aan de piano zet zoals in Let’s Go To Como, Baby en Bluesy Moss, samen met het verstilde, ontroerende Sailor Blue een van de weinige nummers waarin de songwriter zelf de gitaar bespeelt. Het op orgelgolven drijvende Merrior Row waarin niet alleen het stemtimbre sterk aan Steve Forbert herinnert mag bij de hoogtepunten van de tiende studioplaat van deze fijne singersongwriter, die het Hoge Noorden verruilde voor het Mediterrane zuiden, gerekend worden.

Traklisting Malmostoso:

 1. Dunce’s Cap
 2. Let’s Go To Como, Baby
 3. Lonesome Giacomo
 4. Ragazzon Blues
 5. Merrion Row
 6. Evil Love
 7. Bluesy Moss
 8. St Vincent’s Blues
 9. Trouble In The Garden
 10. Sailor Blue
 11. Addio A Pavia