×

Recensie

19 mei 2016

Richard Ashcroft

These People

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: RPA

These People Richard Ashcroft Alternative 3 Richard Ashcroft – These People Written in Music https://writteninmusic.com

Het is Richard Ashcroft menens op These People, zijn eerste soloplaat sinds 2006. Niet alleen poseert hij met een gasmasker op de hoes, hij rept ook van gebeurtenissen die een gevoel van noodzaak hebben losgemaakt. ‘Nietsdoen zou misdadig zijn – dit zieke nihilistische oorlogstijdperk’.

Deze urgentie komt niet terug in de muziek. Ashcroft grossiert in midtempo songs en orkestrale ballads die de dagen van Urban Hymns in herinnering brengen. De strijkersarrangementen komen van een oude bekende die ook meewerkte aan de succesalbums van The Verve, Wil Malone. Het is een beetje een beproefd recept maar kan soms nog voor een mooie sfeer zorgen, zo ook op dit album.

De kritieken op de vorige twee solo-albums van Richard Ashcroft waren niet mals. Eigenlijk kon volgens velen alleen zijn eerste plaat, Alone With Everybody (2000) door de beugel. Dat was inderdaad een geslaagd werkstuk, een plaat die mede dankzij de single A Song For The Lovers ook erg goed verkocht. These People kon de afgelopen weken echter weer rekenen op een behoorlijk kritisch onthaal. Dat is niet helemaal terecht.

Ashcroft brengt zoals gezegd een aantal typische, wat langdradige ballads die niet zoveel opwinding teweegbrengen. Black Lines is zo’n song en de geforceerde versnelling op het einde kan het tij niet keren, integendeel. Sneller is niet altijd beter, iets wat de matige popdance van Hold On keihard bewijst. Vreemd dat deze track het album überhaupt heeft gehaald. Om maar niet te beginnen over het feit dat dit de tweede single is geworden.

Dan is opener Out Of My Body, met daarin volgens Ashcroft elementen van zowel Chic als Johnny Cash, leuker. De single This Is How It Feels klinkt zeurderig en kent met ‘Yeah, ahaha’ een karig refrein maar is stiekem best aardig. De zwierige ballads They Don’t Own Me en These People verrassen niet maar op dit terrein kan het bijna niet fout gaan voor Ashcroft. Zijn stem is tenslotte nog steeds goed en hij kan zich hier zeker meten met de vergelijkbare Ian McCulloch (Echo & The Bunnymen).

Een paar keer doorspekt Ashcroft zijn songs met wat meer elektronica en (vocaal) experiment zoals in het weelderige Everybody Needs Somebody To Hurt en het stemmige, wat sombere Ain’t The Future So Bright. Het maakt deze songs net even interessanter. Ook afsluiter Songs Of Experience is een aardige track: een pittig ritme versus zeurderige, lang aangehouden noten en een leuke omslag via het refrein. Geen topper maar in ieder geval geen platgetreden paden.

These People is al met al dus helemaal niet zo’n slecht album maar van iemand met de ervaring en de attitude van Richard Ashcroft mag best wat meer worden verwacht.  1. Out Of My Body
  2. This Is How It Feels
  3. They Don't Own Me
  4. Hold On
  5. These People
  6. Everybody Needs Somebody To Hurt
  7. Picture Of You
  8. Black Lines
  9. Ain't The Future So Bright
  10. Songs Of Experience