×

Recensie

Roots

14 februari 2019

Rich Krueger

NOWthen

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

NOWthen Rich Krueger Roots 4 Rich Krueger – NOWThen Written in Music https://writteninmusic.com

‘Real Songs’, prijkt in stemmige rode neongloed op de achterkant van de fraaie digipack, de cover, een  waterschildering van de Wall Market in Roswell New Mexico is van de hand van Rich Krueger. De ondertussen wat gezette vijftiger die als medicus aan de universiteit van Chicago verbonden is, brengt al enkele decennia zijn persoonlijk songwerk in de  plaatselijke clubs van Chicago.

Het openingsnummer Kenny’s (It’s Always Christmas in This bar) gaat over zo’n gezellige kroeg in Bucktown  en zijn verstokte habituees. “It ain’t only the piano that’s been drinking” Met die aanstekelijke ode en Don, een melancholisch gekleurd epos over  een oude schoolvriend, imponeerde Krueger op de recente editie van het Kerrville Folk Festival. De overige songs die Krueger vanaf de jaren tachtig bijeen spaarde en nu met ondersteuning van  bassist en co-producer Bill Kavanagh en Vince Edmonds aan de drumkit vastlegde, tonen onveranderlijk de  klasse als observator en songwriter, Krueger groeide op met het oeuvre van Jaques Brel en dat inspireerde hem om verder te gaan.

Met een ietwat ijl klaaglijk, bij momenten aan Rick Danko van The Band herinnerde parlandozang vertelt Krueger gedetailleerd uitgewerkte verhalen zoals Girls Go For Arse’oles en Waltz, folkgetint werk met de viool en accordeon in een hoofdrol. Het samen met Robbie Fulks gedebiteerde, meeslepende duet Por Que  No Me Amas (Love Me) kwam in samenwerking met een authentiek mariachi combo tot stand. In het op klarinet en viool leunende Elisabeth horen we echo’s  van het smartelijke balladewerk van Freddy Fender.

Het op fretloze bas  en exotische percussie geënte Yesterday’s Wrong baadt in een zweverig sfeer en contrasteert sterk met Me and Me Johnson met pregnante bluesy gitaar en de straffe blazersuithalen van het Skinny Williams Trio dat eveneens bij In Regard Of Flight opduikt, samen met sfeervolle koorzang.

In Between The Kingfish refereert naar Huey P. Long, de beruchte gouverneur van Louisiana tijdens de depressiejaren die eerder door Randy Newman werd opgevoerd in Good Old Boys, terloops passeert ook Woody Guthrie, volgens de onvolprezen Mary Gauthier een song met homerisch allure.  NOWThen is in ieder geval een intrigerend werkstuk van een te lang verborgen gebleven meesterlijke songsmid, nu de recente voorganger Life Ain’t That Long nog opzoeken.

12.  What a Beautiful Beautiful Beautiful Day 13.  À Tout Jamais (Pour Eva) 14.  Elizabeth (Replease) 15.  Think What You Will 1. Kenny's (It's Always Christmas In This Bar)
 2. Girls Go For Arse'oles
 3. Waltz (Terpsichore)
 4. Don
 5. In Regard Of Flight
 6. Elizabeth
 7. In Between Kingfish
 8. The Great War
 9. Por Que No Me Amas (Love Me)
 10. Yesterday's Wrong (Green)
 11. Me & Mr. Johnson
 12. O What A Beautiful Beautiful Beautiful Day
 13. À Tout Jamais (Pour Eva)
 14. Elizabeth (Replease)
 15. Think What You Will