×

Recensie

Alternative

24 september 2018

Rex Orange County

Apricot Princess (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Apricot Princess (vinyl) Rex Orange County Alternative 4 Rex Orange County – Apricot Princess (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim een jaar later dan het album digitaal en op CD verkrijgbaar werd is nu eindelijk het onvolprezen Apricot Princess van het Britse Rex Orange County op lekker dik (gelimiteerd, groen) vinyl uit met in de hoes een mooi dik fotoboek bijgesloten.

De tegenwoordige tijd met digitale distributiekanalen brengt veel releases die in eigen beheer een volledig eigen publiek trekken. Releases die vaak ook voor het ‘gewone’ publiek en de pers ver weg blijven, die volledig hun eigen publiek (via word to mouth) verkrijgen. Totdat de muzikanten komen optreden en ze zalen beginnen uit te verkopen en voor ene groter publiek beginnen op te vallen.

Rex Orange County, het alias van de Britse Alex O’Connor, de muzikant/zanger/songschrijver die zijn bekendheid niet alleen vergaarde via zijn, in eigen beheer uitgebrachte en op Soundcloud gedropte, debuutplaat bcos you will never b free maar juist ook door zijn medewerking aan Tyler The Creators album Flower Boy en zijn live samenwerkingen met Frank Ocean en Skepta, is daar een prima voorbeeld van. Wars van platenmaatschappijen en alles dat daarbij samenhangt, zoekt hij lekker zijn eigen weg.

Zijn tweede album Apricot Princess, ook weer volledig in eigen beheer uitgebracht, zette Rex Orange County vervolgens volledig in het daglicht. Nog weer beter dan het sterke debuut groeide O’Connor met zijn tweede album uit tot een muzikant/zanger van allure, een muzikant om heel goed in de gaten te houden. Zijn muzikale stijl is een ideale combinatie van jazz, indie-pop, hiphop en electronics, zijn manier van zingen doordrenkt van soul waarbij hij af en toe zijn zang met rap aanvult, maar immer op een volslagen natuurlijke manier binnen de song verwerkt, niet als songformule bedacht.

Apricot Princess is een verslavend lekker album. In de wetenschap dat multi-instrumentalist O’Connor zelf de meeste instrumenten inspeelde, echt voor het puur noodzakelijke andere muzikanten vroeg, maakt het album al extra bijzonder. Daarnaast is O’Connor een sterke songschrijver die met steeds weer met verrassende arrangementen aankomt. Het album start met strijkers in de titelsong en rockt er net zo gemakkelijk en dik op los in een song als Never Enough. In Rain Man hoor je dan weer een fijne synthese tussen jazzy piano en sax. Maar hoe fijn zoet sommige songs dan soms ook klinken, een stevige gitaar klinkt daar net zo gemakkelijk tussendoor.

Apricot Princess is een rijk popalbum. Met held Randy Newman als rijke inspiratiebron heeft O’Connor songs geschreven die reuzeknap in elkaar zitten tegelijk heel toegankelijk klinken. Zijn vriendin is het onderwerp in zijn teksten, die over de verschillende vormen van liefde en wanhoop over liefde verhalen. Op zijn jonge leeftijd nog niet al te diepgaand maar goed genoeg om impact te hebben.

Luister naar songs als 4 Seasons, Waiting Room, Nothing, Sycamore Girl of Television/So Far So Good en je weet dat we er met O’Connor een groot muzikaal talent bij hebben. Hoe grappig dat nadat hij zijn eerste album uitbracht en vervolgens door Tyler The Creator werd gevraagd, hij ineens ook door grote platenmaatschappijen werd benaderd. Maar O’Connor besloot lekker zijn eigen weg te gaan. Dat dit een prima idee was bewijst het lekker eigenwijze Apricot Princess.  1. Apricot Princess
  2. Television/So far So Good
  3. Nothing (met Marco Mckinnis)
  4. Sycamore Girl
  5. Untitled
  6. 4 Seasons
  7. Waiting Room
  8. Rain Man
  9. Never Enough
  10. Happiness