×

Recensie

Rock

10 juli 2015

Reverend Shine Snakeoil

Anti-Solipsism Part 2 Totems And Familiars

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Soapbox Music, Noisolution

Anti-Solipsism Part 2 Totems And Familiars Reverend Shine Snakeoil Co. Rock 4 Reverend Shine Snakeoil Co.- Anti-Solipsism part 2 Totems And Familiars Written in Music https://writteninmusic.com

Tom Waits. Als het album opent, is dat de eerste gedachte die opkomt. Wat rammelig maar tegelijk met focus uitgevoerde liedjes die je zo het gevoel geven in een kroeg diep in New Orleans beland te zijn. Vorig jaar verscheen het eerste deel van Anti-Solipsism, (de link naar de recensie vind je hier: http://goo.gl/rw6N95) dit tweede deel, zo geeft de band zelf aan, maakt het manifest van de band over ant-solipsisme compleet. Wat dat dan wel niet mag zijn? Solipsisme is de overtuiging dat alleen jouw bewustzijn bestaat in het hele universum, Ga je daar tegen in, zo als de band met beide albums heeft gedaan, dan laat je zien dat je bewust bent van alles en iedereen om je heen.

In dit tijdsgewricht waarin de wereld er niet helemaal florissant voor staat, is zo’n album vol bewogenheid en bevlogenheid meer dan welkom. De geestdrift van de band maakt het bestaan op dit ondermaanse weer wat rijker in uiting en, als was hij een neef van David Eugene Edwards, zo bevlogen klinkt Angeryman, de zanger van het gezelschap op dit album. Die geestdrift van Sixteen Horsepower heeft de rest van de band ook. Maar, dan hebben we het met name over de bevlogenheid. De kleur van de stem van Claudius Pratt, de eigenlijke naam van de zanger, heeft meer weg van een mix van Screamin’ Jay Hawkins en Tom Waits. De combinatie van die drie namen duidt in ieder geval voldoende in welke hoek de band vocaal referenties kan vinden. Wat kunnen we zeggen over de muziek?

De band heeft het album opgenomen met een aantal gastspelers waarbij de blazers de muziek nog meer een New Orleans gevoel geven.  Het tweede nummer, Word To The Wise, laat dat al goed horen. Louisana, de nabijheid van moerassen, broeierigheid, dat alles roept de muziek van Reverend Shine Snakeoil Co.  op. Onstuimigheid en geestdrift, dat zijn wel de leidende woorden bij de muziek van deze muzikale dominee met gemengde wortels. Blues gedrenkt in whisky, fraaie samenzang  en Afrikaanse ritmes die de muziek nog meer urgentie geven. Dat maakt het geheel een schurend en swingend geheel. De band staat op North Sea Jazz en zal daarbij de menigte zeker aan het bewegen krijgen. Als je de kans krijgt, ga ze zien. Wat een fraaie combinatie van energie, instrumentebeheersing en Sturm un Drang. Ideaal voor een zomerse dag. En eigenlijk lekker op elke dag.

Tracklisting Anti-Solipsism Part 2 Totems And Familiars:

  1. The Hitch
  2. Word To The Wise
  3. Indifference
  4. Ungrateful
  5. The City
  6. In Case We Don’t Down
  7. Möbius
  8. Hold It Down