×

Recensie

Alternative

28 juni 2019

Reptaliens

Valis

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Captured Tracks

Valis Reptaliens Alternative 3 Reptaliens – Valis Written in Music https://writteninmusic.com

Reptaliens schotelt je een futuristische zomersound voor. Flitsende nummers in een fel schitterend ultraviolette plastiek verpakking. We accepteren de milieuproblematiek en dansen door alsof er niks aan de hand is. Het is toch geweldig dat het klimaat verstoord is, alle dagen hoge temperaturen, altijd feest in de kunstmatige zonneschijn. Dit is voor mij het beeld van Valis. Och, het uit Portland afkomstige echtpaar Bambi en Cole Browning leven nog steeds op hun roze suikerspinnenwolk. Ver boven de aarde zwevend kleurt het allemaal heel anders. Hoe mooi zijn dan de verlichtingen van druk bezochte steden, waar de energie zoveel warmte opslokt dat men zich gericht over ons voortbestaan zorgen moet maken. Op de planeet waar Reptaliens op woont heeft dit vraagstuk geen rol. Samen met Julian Kowalski op gitaar en Tyler Verigin achter het drumstel stappen we de dreampop wereld van Valis binnen. Is er dan helemaal geen kritische noot bij dit vrolijke gezelschap te kraken?

De FM-2030 opvolger is nog een stuk luchtiger dan het debuut. Daarop zijn de tracks een tikkeltje trager en meer met donkere postpunk invloeden vermengd. Sunset, Sunrise is alles wat de titel aangeeft. Ontwakende synthesizer zonneklanken met een zwoel surfend gitaarbriesje. Daardoorheen wandelt de zwaardere bas als logge voetstappen door het hete zand. Bambi is geen geweldige zangeres, maar haar gereserveerde stem leent zich prima voor deze coole ontspannen sound. Het accent ligt op de dromerige New Wave uit de jaren tachtig; licht beïnvloedt door de Italodisco uit dezelfde periode.

Sporadisch springt er een track boven uit. Na het al eerder genoemde Sunset, Sunrise is het pas met Baby Come Home dat ze door het prachtige intro indruk maken. Deze zal zich ook op FM-2030 thuisvoelen, maar is hier de volgroeide zwaan tussen de kwetterende eendjes. Changing is overduidelijk een meer naar de jaren zeventig dromerige Franse zuchtmeisjes gehint nummer, wat zich qua opzet prima staande houdt. De herhalende knusse baspartijen van Bambi eisen hierin de hoofdrol op. Zelfs het zware verlies van een vriendin door zelfdoding maakt in het opgewekte bewierookte Heather weinig indruk, of de vocalist zit nog in de ontkenningsfase gevangen, wat zeker mogelijk is. Valis is een standaard zomer plaatje, welke net zo gemakkelijk uit je gedachtes wegsmelt als een lekker vanille-ijsje. 1. Sunrise, Sunset
 2. Venetian Blinds
 3. Shuggie I
 4. Shuggie II
 5. Baby Come Home
 6. Changing
 7. Echo Park
 8. Give Me Your Love
 9. Song For Moon
 10. Wake Up
 11. Sweet, Innocent You
 12. Heather