×

Recensie

Pop

03 april 2020

Ren Harvieu

Revel In The Drama

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Ren Harvieu-Revel In The Dark
Revel In The Drama Ren Harvieu Pop 4.5 Ren Harvieu – Revel In The Drama Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben een groot zwak voor intelligente, groots klinkende ambitieuze popalbums. Na een verschrikkelijke dosis persoonlijke ellende is de Britse Ren Harvieu na acht jaar eindelijk terug met een geweldig tweede album, getiteld Revel In The Drama. Een album dat in alle melancholie als een warme deken om je heen slaat.

Een tweede album dat voelt als een nieuw begin, een meesterlijk nieuw begin. Tussen het opnemen van haar debuutplaat Through The Night (2012) en het uitbrengen daarvan kreeg Harvieu een zo zwaar ongeluk dat ze met een gebroken ruggenwervel eigenlijk niets meer kon toen het album in de winkels lag en in haar thuisland een ‘overnight success’ werd. Een muzikale carrière werd in de knop geknakt en al helemaal toen haar platenlabel (Island Records) haar, ondanks het grote succes, zes maanden na release, bij het grof vuil zette. Ze was toen nog maar 21 jaar oud.

Harvieu belandde in een diep dal, waar het trage lichamelijke herstel en de beëindiging van een langdurige relatie nog extra voeding aan gaven. Uiteindelijk kwam de ommekeer in 2015 toen The Magic Numbers’ zanger/songschrijver Romeo Godart contact met haar opnam om te vragen hoe het met haar ging en aan te geven dat hij fan van haar was. Haar gelijk ook maar uitnodigde om samen songs te gaan schrijven. Het bleek de klik die Harvieu nodig had om uit het dal te klimmen en de weg omhoog weer te vinden. En ze namen de tijd de songs te laten groeien.

Harvieu en Godart zijn een gouden koppel samen. Want wat een heerlijke opening kent het album gelijk met Strange Thing. Zo’n niet uit je hoofd te krijgen melodielijn gecombineerd met een krachtig arrangement en optimisme die gelijk alle wolken weg doet trekken en de zon, die we Harvieu met haar hartveroverend mooie stem, echt wel mogen noemen, glansrijk binnenhaalt.

De met pedal steel opgesierde tijdloze pop van Teenage Mascara komt er daarna al net zo heerlijk dwars op binnen. De bloedmooie ballade This Is How You Make Me Feel sluit daar in alle soulglorie naadloos op aan. Een ballade met een ronduit magistrale productie ook. Al net zo geweldig wordt die met Curves And Swerves vol soul glansrijk doorgetrokken. In tijden niet zo’n goede en pure soulproductie uit de UK gehoord.

Na vier songs ben je volledig verslaafd aan Harvieu’s prachtstem en de steeds weer prachtige opbouw in songs, instrumentatie en arrangementen.  Want ook songs als het lekker stevige Cruel Disguise en het sensuele Yes Please zijn prachtig.

Tranentrekkend mooi is ook de ballade Spirit Me Away, waarin ze de achter haar liggen klotejaren tot aan een prachtclimax wegzingt. Een song die ademloos overgaat naar het al net zo ontroerend mooie This Is Our Love en You Don’t Know Me. Een trio prachtsongs halverwege het albums die Harvieu met zoveel emoties zingt dat de tranen spontaan in je ogen schieten.

Ook Tomorrow’s Girl Today is tijdloze pracht die door Harvieu opzwepende stem naar hemelse hoogten worden gezongen. Alsof er al niet 10 prachtsongs op het album staan komt daar het hartbrekende Little Raven ook nog eens achteraan. Om met het wel heel toepasselijk getitelde My Body She Is Alive het subtiel tot mooie emotievolle climax uitgebouwde slotakkoord te geven.

Mooi om in alle songs te horen hoe ze in de muzikale samenwerking met Godart vertrouwen in zichzelf heeft terug gekregen en ze in de teksten het persoonlijk leed van zich afzingt en juist ook weer gewonnen vertrouwen uitdaagt (‘Let me put my paws on you, strange thing’ en  ‘I’ve got some curves and some swerves, what you gonna do about it?’ of ‘You ‘don’t know me, why the hell you think you do? ‘You ‘don’t own me, why the hell you feel you do?). Echt elke tekst op dit album verdient goede beluistering. De intense/emotievolle manier waarop Harvieu ze zingt geven ze alle kracht om de song nog groter te laten groeien.

Godart is de geknipte muzikale metgezel die niet alleen met zijn fascinerend goede hand van songs schrijven maar ook met zijn smaakvolle spel en zijn ingenieuze muzikale geest in arrangementen de songs tot volle bloei laat komen. Hij was het ook die de geweldige band om Harvieu heen verzamelde met daar onder meer Romeo’s zus (en mede-Magic Numbers) Gemma, een waar baswonder, in. Een geweldige band waar ze straks ook mee op tour zal gaan. Hij produceerde het album ook, samen met Dave Lynch, de eigenaar van de Eastbourne studio Echo Zoo waar het album werd opgenomen.

Revel In The Drama is een meesterlijk en hartveroverend mooi popalbum van een zangeres die haar tweede kans met zoveel hartstocht aanpakt dat je er volledig verliefd op wordt. 1. Strange Thing
 2. Teenage Mascara
 3. This Is How You Make Me Feel
 4. Curves And Swerves
 5. Cruel Disguise
 6. Yes Please
 7. Spirit Me Away
 8. This Is Our Love
 9. You Don’t Need Me
 10. Tomorrow’s Girl Today
 11. Little Raven
 12. My Body She Is Alive