×

Recensie

Rock

17 maart 2011

R.E.M.

Collapse Into Now

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warner Music

Collapse Into Now R.E.M. Rock 4 R.E.M. – Collapse Into Now Written in Music https://writteninmusic.com

R.E.M. hervond met het 3 jaar geleden verschenen album Accelerate het heilige vuur. Het nieuwe album Collapse Into Now is een logisch vervolg.

Collapse Into Now heeft dezelfde prettige drive die voorganger Accelerate kende. De band zelf noemt het samenwerken met producer Jacknife Lee daarin de katalysator maar het zijn vooral de prima songs die de band schreef die natuurlijk het verschil maken. Waar de voorganger nog vrijwel geheel dreef op steviger, uptempo songs is met het toevoegen van een aantal rustiger songs Collapse Into Now een meer divers album geworden.

Het album begint energiek met Discoverer, een song die een zeer geschikte tweede single zou kunnen zijn. Opvolgers All The Best en geweldige eerste single Uberlin sluiten daar prima op aan. Oh My Heart en It Happened Today zijn vintage R.E.M songs en het sfeervolle Every Day Is Yours Is Mine is een fraai rust moment. Mine Smell Like Honey zal een nieuwe live kraker blijken en Walk It Back een nieuwe klassieker.

Mede door de inbreng van de jonge New Yorkse punkheldin Peaches is  Alligator_Aviator_Autopilot­_Antimator een ware super track te noemen. That Someone Is You sluit daar prima op aan. Een van de allermooiste songs is voor het einde bewaard: Me Marlon Brando, Marlon Brando And Me is van een klasse waarmee R.E.M. en vooral zanger Michael Stipe duidelijk maakt nog steeds van de grootste bands ter wereld te zijn. Een grote invloed op het album heeft de New Yorkse punklegende Patti Smith gehad. Zij verzon de albumtitel en zingt mee op een aantal nummers. Ook nam ze haar (geweldige) gitarist Lenny Kaye mee. Afsluiter Blue staat zelfs helemaal in het teken van Patti Smith. De gesproken tekst van Stipe wordt door Smith van prachtig gedragen vocalen voorzien.

Aan het nieuwe album ging een uitgebreide campagne vooraf. Met het gratis beschikbaar stellen van tracks een ware trailer met live studio opnamen en flarden van tracks werd het nieuwe album aangekondigd. Juist die trailer gaf een vertekend beeld van het album. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het me een paar keer het album draaien kostte, voordat ik weer doorhad hoe goed Collapse Into Now eigenlijk is. Ik hoop dat iedereen die kans optimaal oppikt. 1. Discoverer
 2. All The Best
 3. Überlin
 4. Oh My Heart
 5. It Happened Today
 6. Every Day Is Yours To Win
 7. Mine Smell Like Honey
 8. Walk It Back
 9. Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter
 10. That Someone Is You
 11. Me, Marlon Brando, Marlon Brando And I
 12. Blue