×

Recensie

Alternative

29 mei 2012

Regina Spektor

What We Saw From The Cheap Seats

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Wea

What We Saw From The Cheap Seats Regina Spektor Alternative 3.5 Regina Spektor – What We Saw From The Cheap Seats Written in Music https://writteninmusic.com

Mannen zijn stom. Althans, als we Fiona, Tori en Regina mogen geloven. Om de paar jaar brengt een van deze dames een album uit vol boze, verdrietige en gefrustreerde pianoliedjes over mannen die gemeen zijn, ‘het’ niet snappen of vreemdgaan. Nu is het Regina’s beurt en met What We Saw From The Cheap Seats gaat dat haar best goed af.

De Russisch-Amerikaanse singer-songwriter werkte voor dit zesde studioalbum samen met producer Mike Elizondo, dezelfde man die Extraordinary Machine van Fiona Apple in elkaar zette. Een logische keuze dus voor Spektor, zij is immers ook een pianomeisje. Liedjes van What We Saw From The Cheap Seats zitten dan ook ongeveer hetzelfde in elkaar als die van het laatste album van Apple. Speelse liedjes met de krachtige maar tegelijkertijd breekbare stem van Spektor. In de meestal boze of verdrietige teksten kan ieder meisje van 15 tot 25 jaar zich in vinden. Spektor zet hierbij een kinderlijke stemmetje op of ademt heel hard en overdreven in.

Het lijkt er even op dat Spektor haar grappige trekjes verleerd heeft en dit album heeft volgeschreven met ‘gewone’ liedjes. Dan worden we bij nummer zeven, All The Rowboats, opeens wakker geschud door een gigantische trom (of produceert Spektor dat geluid zelf?) en is ze weer als vanouds goed. Vanaf daar gaat het bergopwaarts, worden de nummers weer interessant en krijgen ze een theatraal laagje. En in Open komt onder heftige piano-akkoorden ‘haar’ ademhalen weer de hoek om. Spektor is terug.

Tori bracht in 2011 als laatste van de drie boze zangmeisjes een album uit. Nu is het Regina die puberende meisjes en jonge vrouwen laat weten dat ze niet de enige zijn met mannenhaat. Net als Tori schrijft Regina liedjes van hoog niveau die soms een beetje saai kunnen zijn. Maar met nummers als All The Rowboats en Open toch zeker de moeite waard. Al is het maar een zoethoudertje want de volgende rancuneuze dame staat alweer in de startblokken: Fiona brengt in juni haar nieuwe plaat uit.

Tracklisting What We Saw From The Cheap Seats:

 1. Small Town Moon
 2. Oh Marcello
 3. Don’t Leave Me (Ne Me Quitte Pas)
 4. Firewood
 5. Patron Saint
 6. How
 7. All The Rowboats
 8. Ballad Of A Politician
 9. Open
 10. The Party
 11. Jessica


 1. Small Town Moon
 2. Oh Marcello
 3. Don't Leave Me (Ne Me Quitte Pas)
 4. Firewood
 5. Patron Saint
 6. How
 7. All The Rowboats
 8. Ballad Of A Politician
 9. Open
 10. The Party
 11. Jessica