×

Recensie

Rock

24 augustus 2015

Refused –

Freedom Run

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Epitaph

Freedom Run Refused Rock 3 Refused – Freedom Written in Music https://writteninmusic.com

Wat moet je als je ooit een blauwdruk hebt afgeleverd? The Shape Of Punk To Come is een album waar je nooit meer over heen kan gaan. Zeker niet na 18 jaar. Wat kan je als band dan leveren? Moet je geforceerd een album gaan maken dat nog meer grenzen gaat verleggen, of moet je toegeven dat het na 18 jaar weer klikt en dat je misschien wel gewoon een goeie plaat wilt maken en dat je niet meer zo relevant bent als dat je geweest bent.

Freedom klinkt in ieder geval als een album van een grote rockband. Groots geluid, overgeproduceerd en redelijk mainstream. Een geluid waar stadions mee gevuld kunnen worden, alleen zal Refused dat nooit halen.

Eerste nummer Electra is meteen een super gedreven song. Duidelijk is dat de band nog steeds vol energie zit. Eveneens zou je kunnen opmaken uit het feit dat ze met producer Shellback (Tailor Swift) samenwerkten dat ze nog steeds een behoorlijke fuck you houding hebben. Alleen dan nu naar de luisteraar die verwacht een tweede The Shape Of Punk To Come te verwachten. Afwisselend is het album zeker. Servants Of Death heeft een funkrock ritme, War On The Palaces wordt omhoog getrokken door een vette blazerssectie.  Het exotische en bijna industriële gitaarloopje in Dawkins Christ klinkt heel spannend, terwijl het Cheerleaders koortje (Exterminate Aal The Brutes) op Francafrique weer heel frivool klinkt.

Maar ook na vele draaibeurten blijft het album niet hangen. Ik hik namelijk al een tijd tegen deze recensie op, en het gevoel blijft knagen waarom deze plaat nog is uitgebracht. Het is op zich een goeie rockplaat, maar het had door iedere band uitgebracht kunnen worden. Het voegt niets meer toe aan hun discografie die tot op heden een opbouw had. En nu, na 17 jaar is er een een redelijk goed album aan toegevoegd, dat echter wel als een volslagen buitenstaander klinkt.  1. Electra
  2. Old Friends/New Year
  3. Dawkins Christ
  4. Francafrique
  5. Thought Is Blood
  6. War On The Palaces
  7. Destroy The Man
  8. 366
  9. Servants Of Death
  10. Useless Europeans