×

Recensie

Roots

02 september 2017

Red Herring

Here To Distract You

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Here To Distract You Red Herring Roots 3.5 Red Herring – Here To Distract You Written in Music https://writteninmusic.com

Red Herring, een Rotterdams rootscollectief dat niet onverdienstelijk grasduint in traditionele folk, bluegrass en andere Americana komt aanzetten met een Here To Distract You. Het oorspronkelijke duo met snarenplukkers Arthur Deighton (Deighton Family Band) en Joram Peeters kreeg bij de opnames van The Mountain Sessions en de concertregistratie Live At Volver assistentie van Loes van Schaijk, de zangeres die eveneens de contrabas en ander snarenspul bepotelt, heeft ondertussen een vaste stek bij de Rode Haringen en mandoline/banjoman Floris de Vries geeft het kwartet nieuwe impulsen.

Twee jaar geleden besloot Red Herring de dat de volgende langspeler grotendeels met eigen songwerk zou opgevuld worden. Dat verliep niet van een leien dakje, de Vries besloot nog tijdens de opnamesessies op te stappen, zijn plaats werd ingenomen door Paul van Vlodrop. Het kwartet werkt zich, al dan niet aangevuld met de bijdrage enkele bevriende muzikanten, met verve door traditionals als Wedding Dress. Loes ontdekte deze uit de Appalachen afkomstige folksong bij Pentangle, het legendarische Britse folkrock instituut waarin bassist Danny Thompson naast John Renbourn en Bert Jansch figureerde.

Met het van Don Reno & Jim Davis afkomstige Barefoot Nelly blijven we in het bluegrasstraatje waarin hitsige fingerpicking van banjo, mandoline en fiddle de dienst uitmaakt en de hillbilly yeehaw’s niet uit de lucht zijn. In Uphill Climb, een wat recentere sing- a- long uit het genre is banjoman de Vries nog even van de partij. In het met fraaie, typerende illustraties van de Utrechtse Agnes Loonstra verluchte digipack verschaffen de betrokken leadzangers telkens enige toelichting.

Als het tempo even  getemperd wordt,horen we een totaal andere zangeres in het zelf gecomponeerde, niet van romantiek gespeende No Hart Won. Het van een dromerige a capella intro voorzien Garden Valley vormt samen met The Beaten Track, een wondermooie, doorleefde ode van Deighton aan zijn overleden zus Karin en het door Joram Peeters gebrachte  A Loved Man’s Lonely Blues, een fraai intimistisch luik en bijzonder aangenaam rustpunt tussen de helse, onstuimige finkerpicking passages die ongetwijfeld de boel  flink op stelten zetten zoals je op de komende tournee vanaf begin september kan vaststellen. 1. No Hearts Won
 2. Rather Die Alone
 3. Pigs Upon A Ninja
 4. The Beaten Track
 5. Garden Valley
 6. A Loved Man’s Lonely Blues
 7. Uphill Climb
 8. Barefoot Nellie
 9. Whatsapp Doc
 10. The Longest Day
 11. Wedding Dress
 12. Two Sisters