×

Recensie

Alternative

15 juni 2007

Recoil

subHuman

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mute Records

subHuman Recoil Alternative 4 Recoil – subHuman Written in Music https://writteninmusic.com

Met het buitenissige zomerweer zijn albums als subHuman van het Britse Recoil een perfecte remedie. De mix van intrigerende soundscapes, pompende grooves, de geweldige strot van bluesman Joe Richardson, de fluwelen stem van Carla Trevaskis, fascinerende radioflarden en hartverscheurende strijkers verwarmen je tot op het bot.

Recoil is eigenlijk Alan Wilder, de voormalige toetsenman van Depeche Mode en tevens de man die op de achtergrond Depeche Mode, en de songs van Martin Gore, van de juiste muzikale kleur voorzag. Hij verliet de band in 1995.

Trouwens, Wilder is volop betrokken bij het upgraden van de Depeche Mode albums naar 5.1 standaard. De DM catalogus is in prachtige dubbele uitvoeringen, met tal van extra’s, bijna compleet opnieuw uitgebracht. Eind september komen ook Exciter en Ultra in de speciale versies uit.

Depeche Mode

Met het vertrek van Vince Clark uit Depeche Mode in 1981, reageert Wilder op de opvallende advertentie die de band plaatst en wordt ter plekke aangenomen. Hij blijkt de enige persoon te zijn met een gedegen muzikale achtergrond. Hij speelde namelijk reeds vanaf jonge leeftijd piano en was bandleider op de middelbare school. Hij werkte daarnaast in de DJM studio’s. Zijn muzikaliteit doet de band veel goed. Waar Martin Gore de melodieën en teksten schrijft creëert Wilder de arrangementen. Deze blijken van onschatbare waarde voor de band. Legendarische albums als Black Celebration, Music For The Masses, Violator (de grote doorbraak) en Songs Of Faith And Devotion groeien door zijn toedoen uit tot millionsellers en de band wordt een van de grootste smaakmakers binnen de popmuziek.

Recoil

Aangezien binnen Depeche Mode de songs van Martin Gore altijd voorrang kregen begon Wilder het side project Recoil waarbinnen hij zijn muzikale ei volledig kwijt kon. Op initiatief van labeleigenaar Daniel Miller van Mute (waarop ook de albums van Depeche Mode verschijnen) die de tapes die Wilder hem gegeven had te gek vond. Nog tijdens de jaren in DM brengt Wilder, onder de naam Recoil, de opvallende albums 1+2, Hydrology en Bloodline uit. Albums die allen opvallen door een experimentele maar o zo intrigerende stijl. Na zijn vertrek uit Depeche Mode worden nog de albums Unsound Methods en Liquid uitgebracht.

subHuman

Voor het nieuwe album heeft Wilder flink de tijd genomen. Liquid stamt namelijk uit 2000. De tijd is echter welbesteed. Op het nieuwe album overtreft Wilder zichzelf op alle fronten. Hoe donker en bizar de songs soms ook klinken en de muzikale lagen zich over elkaar opstapelen, ze blijven boeien tot het einde. Denk in dit geval aan Massive Attack’s meesterwerk Mezzanine. Natuurlijk zijn de gastbijdragen van bluesman Joe Richardson en Carla Trevaskis daar debet aan. Vooral de uit New Orleans afkomstige Richardson is een perfecte aanvulling op de inventieve muziek van Wilder. Het geeft de muziek nog meer mind, body and soul. subHuman bevat in totaal zeven lange songs die weg luisteren als een weldadige trip. Luister naar het waanzinnige 5000 Years en overtuig jezelf. Daarna wil je namelijk alleen maar meer en meer!  1. Prey
  2. Allelujah
  3. 5000 Years
  4. The Killing Ground
  5. Intruders
  6. 99 To Life
  7. Backslider