×

Recensie

Jazz

26 januari 2018

Rebekka Van Bockstal Group

Crossing Dimensions

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Solidude Records

Crossing Dimensions Rebekka Van Bockstal Group Jazz 4 Rebekka Van Bockstal Group – Crossing Dimensions Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Belgische jazz boomt werd vorig jaar nog maar eens uitgebreid bewezen. Toch bloeit er ook enorm veel in de ondergrond. Daaruit komen maar al te vaak nieuwe impulsen, zoals Rebekka Van Bockstal Group, kortweg RVB Quartet, met het door crowdfunding tot stand gekomen debuutalbum Crossing Dimensions – de opvolger van een drie tracks tellende Tadpole Evolution debuut EP, nog maar eens treffend bewijst.

In de rangen muzikanten die we ook kennen van bij Steiger (bassist Kobe Boon) en het minder bekende Kosmo Sound (altsaxofonist Ambroos De Schepper en drummer Marius Couvreur), maar de spil van deze erg avontuurlijke jazzgroep is en blijft de uit Lier afkomstige gitariste Rebekka, die alle composities op dit debuut pende en onder meer in de leer ging bij Hans Van Oost en Peter Hertmans. Zij verzamelde rond zich een bende muzikanten met wie ze een hechte vertrouwensband heeft, muzikanten die net als zij in Gent studeerden en met wie ze samen haar verhaal kan vertellen.

Het grote achterliggende thema op dit album is het uit de eigen grenzen breken. Crossing Dimensions trekt overigens helemaal de kaart van de groepsinteractie, waardoor ieder groepslid geheel organisch bijdraagt aan het grotere geheel en verhaal. Er werd in de composities voldoende ruimte gelaten voor eigen inbreng, waardoor je vaak solospots te horen krijgt. Maar ook die maken integraal deel uit van een fijn in elkaar geweven verhaal dat het individuele vér overstijgt.

Via een hedendaagse, frisse sound merk je dat RVB Quartet ergens aanleunt bij verschillende jazztradities (o.a. Gilad Hekselman, Kurt Rosenwinkel,..), maar zich daar evenwel ook van durft af te zetten. Zodoende krijgen we hier een wat eigenzinnige groep die een heel eigen persoonlijkheid naar voren schuift. Dat merk je onder meer aan de mix van Nederlands- (Soep Met Kokos, Fietsenmaker,..) en Engelstalige titels (Meeting Point, Colour Revolt,..), maar ook aan het erg fraaie artwork van Katrien La Grange dat visueel de frisse, meerdimensionele veelkleurigheid van deze groep vertaalt.

Crossing Dimensions is het type album waaraan je jezelf heerlijk kan laven. Je voelt zo aan dat hier muzikanten aan het werk zijn die houden van speelsheid en warmte. Net zoals je merkt dat dit album dik gestut wordt door vriendschap en een hartverwarmende liefde voor échte muzikaliteit. Tien eigen songs lang weet RVB Quartet de luisteraar te onderhouden met eigentijdse jazz die sterk gebonden is aan het gitaarspel van Rebekka, al is vooral de onderliggende communicatie en interactie tussen de groepsleden van belang.

Het catchy, goed in het oor liggende 3 Modes krijgt de eer om het album te openen. Wat sterk opvalt is de prominente aanwezigheid van de gitaar, maar de medemuzikanten laten zich natuurlijk niet onbetuigd (de percussieve stoten halfweg Onzichtbaar Wild bijvoorbeeld) . Solide drumwerk dus en dito bas, her en der melodische excursies op altsax en gitaar. Minstens zo opmerkelijk is de sturm und drang energie die je van meet af aan te horen krijgt. Daar waar vele anderen een wat kortere inleiding voorzien, heb je hier meteen een uit de kluiten gewassen compositie. Gaandeweg wordt dan wel meer ruimte gemaakt voor net iets intiemer werk (ballads als Moestuin en Soep Met Kokos bijvoorbeeld) die afgewisseld worden met meer vibrerende, levenslustige en extravertere passages als Meeting Point en de titeltrack Crossing Dimensions.

Kortom: jong, veelbelovend jazztalent uit eigen land. De toekomst oogt nu al bijzonder mooi voor deze groep. Er staat een tournee in de steigers, bij deze is iedereen uitgenodigd om volop te genieten van een concertje met deze uiterst gezellige bende muziekmakers. Crossing Dimensions is een heerlijk album dat volop uitnodigt om het live te gaan zien.  1. 3 Modes
  2. Onzichtbaar Wild
  3. Moestuin
  4. Soep Met Kokos
  5. Colour Revolt
  6. Meeting Point
  7. Crossing Dimensions
  8. Fietsenmaker
  9. Ready Set Go
  10. Underground Habits