×

Recensie

Roots

09 juni 2016

Rebecca Pronsky

Known Objects

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Nine Mile Records

Known Objects Rebecca Pronsky Roots 3.5 Rebecca Pronsky – Known Objects Written in Music https://writteninmusic.com

Rebecca Pronsky groeide op in Brooklyn waar ze in ’96 Lucy Wainwright Roche ontmoet, de dochter van befaamde singersongerwriters Loudon en Suzzy Roche. Lucy introduceert Rebecca, die ondertussen gitaar speelt en songwriter aspiraties vertont, in de folkscène van New York.  Na het afwerken van haar studies aan de Brown Universiteit keerde ze terug naar Brooklyn met een diploma Ethnolomusicology en een demo die in 2003 in Milestones resulteert. Milestones vertelt het verhaal van haar studietijd in door verfijnde akoestische gitaar begeleidt songwerk opgebouwd met een mengsel van folkpop, jazz en alt country. Daar komt na een ontmoeting met gitarist Rich Benett nog fraai twangend snarenwerk. Bennett is zowel als producer en multi-instrumentalis prominent aanwezig in de wat ruimer georkestreerde opvolgers. Het levert Pronsky het etiket van vrouwelijke Chris Isaak op, een te beperkte omschrijving  voor de verrichtingen van deze dame.

Known Objects zou oorspronkelijk het volgende gezamenlijke project worden maar Rebecca selecteert muzikanten die in de onlangs met Bennett opgezette Acme Hall studio passeren. Bag Of Bones is een avontuurlijke country song met een intrigerend, door elektrische gitaren en  percussie geborsteld, muzikaal landschap dat vergelijkingen oproept met de verrichtingen van Daniel Lanois. Na het voorzichtig kabbelend meer popgetinte Nothing Yet volgt een wonderlijk trio. De pianoballade Did You Know met gedempte trompetjes op de achtergrond en het ingetogen Shadow waarin het subtiele akoestische snarenspel van Pronsky geflankeerd wordt door het gesofisticeerde gitaarwerk van jazzman Ben Monder.

Een meeslepende interpretatie van Blue Nile’s Heatwave brengt je bij mijn (andere) persoonlijke favorieten Snowing Side ways, prachtige harmonische countryfolk, en A.E. ,Amelia Earhart de legendarische pilote die in ’37 spoorloos verdween, wordt als metafoor gebruikt voor een song vol (vergeefse) hoop en verlangen, bijzonder fraai. Dat adjectief is ook toepasselijk voor de afsluiter No Matter en eigenlijk voor het de integrale inhoud van de vierde langspeler van een (alsnog) wat minder bekende dame die uw aandacht ruimschoots verdiend.



  1. Bag of Bones
  2. Nothing Yet
  3. Did You Know
  4. Shadow
  5. Heatwave
  6. Snowing Sideways
  7. Blue Skies
  8. Gondwanaland
  9. A.E.
  10. No Matter