×

Recensie

Pop

11 juli 2017

Raymond van het Groenewoud

Allermooist Op Aard

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Warner Music

Allermooist Op Aard Raymond van het Groenewoud Pop 3.5 Raymond van het Groenewoud – Allermooist Op Aard Written in Music https://writteninmusic.com

Veertig jaar geleden bracht zanger en gitarist Raymond van het Groenewoud het nummer Meisjes uit. Het nummer werd een grote hit in België en vestigde zijn naam, die hij later verder verstevigde met nummers als Vlaanderen Boven, Chachacha, Je Veux De L’Amour en zijn grootste hit in Nederland, Liefde Voor Muziek. Dat nummer werd het overrompelende succes van zijn verzamelalbum Meisjes: het beste van Raymond van het Groenewoud uit 1990. Al werden de hitlijsten in Nederland niet meer veroverd door de Belg, hij ging door met het maken van albums die vooral in Vlaanderen hoge ogen gooiden en die hem een cultstatus bezorgden in België. Hij wordt er op handen gedragen voor zowel de raakheid en directheid van teksten, terwijl hij tegelijk ook ingetogen kan zijn. Hoewel hij zich thuis voelt in teksten en muzikale lijnen met humoristische inslag, weet hij eveneens ernst en sociale bewogenheid in zijn teksten te leggen. Of dat nu gaat om een nummer als L’Etranger, C’Est Mon Ami (geschreven tegen de opkomst van het Vlaams Blok en tegen onverdraagzaamheid) of Weg Met Amerika (als protest tegen Amerikaanse inmenging in Afghanistan en Irak); hij gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg.

Na een live album in 2013, Live In De AB, is er dit jaar een nieuw studioalbum van de cultheld uit Vlaanderen. Met een mengeling van min of meer frivole en/of humoristische nummers, nummers  die rock ‘n roll een Vlaamse ziel geven en nummers die het leven filosofisch beschouwen, waarbij Raymond oudere nummers met nieuwe arrangementen verbindt en tegelijk ook nieuw werk presenteert. Opener Meisjes brengt hij hier met elf zangeressen en dat geeft het nummer meer cachet nog dan de twee eerdere versies van het nummer. De riff is gesmeed uit gelijke delen AC DC en Rolling Stones en, met de gitaar vuig gidsend door het nummer, is het de koorzang die zowat de absolutie lijkt te brengen. Het refrein van het nummer, net als de riff, blijft lang nadat de laatste klanken van het nummer zijn weggestorven, hangen en kan uren, dagen, langer mogelijk nog in je hoofd rond blijven spoken.

Bostella, ook al eerder door de Belgische bard uitgebracht, op het album Intiem, is een nummer over de desolaatheid van het bestaan, als mensen elkaar het leven tot een hel maken; in de samenzang met gast Stef Bos lijkt het zelfs een verademing als levens elkaar zo negatief beïnvloeden. Waar De Sjonnies, in hun versie van het lied, vooral het lief zijn voor elkaar benadrukken, is het hier veel meer een onweersbui die boven intermenselijke relaties hangt. Die sfeer vind je niet terug in Niets Heeft Nog Zin (Zonder Jou). Dat nummer, ook al oorspronkelijk van Intiem,  is een mooi ingetogen lied over een liefde die verloren is gegaan. De afwisseling die die drie nummers onderling hebben, kenmerkt het hele album. Met een cast aan muzikanten die de muziek perfect uitvoeren en waar je al gefascineerd naar kan luisteren, ongeacht de aard van de muziek, laat Raymond horen dat hij ook in 2017 niet uitgevlakt moet worden. Van blues naar singer-songwriter naar meer pop klanken en dan weer naar een nummer dat zo uit de creatieve breinen van Studio 100 had kunnen komen, als thema voor bijvoorbeeld de zingende en dansende kabouter Plop. Het album heeft zijn excentriciteiten maar daarmee ook ontegenzeggelijk zijn charme. De combinatie van de stem van Jan Decleir met die van Raymond in Geen Ontkomen Aan, brengt, met de heerlijke gitaar op de achtergrond de blues naar het hart van Vlaanderen. In Vallen En Opstaan verandert de blues van karakter, rockt het meer en vraagt de zanger zich af hoe lang het duurt voor hij naar huis mag gaan.

Als je daar nog over twijfelde, hoor dan hoe de rock zijn weg vindt in Zij Houdt Van Vrijen dat Raymond zingt samen met Koen Wauters van Clouseau. Heerlijk hoe de twee mannen dat duet volrocken. Speciale vermelding verdienen bovendien het verstilde Vrede Zal Heersen waarin Charlotte Schoeters de vocalen deelt met Raymond en het mooi uitgesponnen Machu Pichu (Bij U Wil Ik Zijn) waarin de elektrische gitaar de hoofdrol vervult. Dit album bezit veel bezieling, veel leven. Het wisselt humor af met teksten als Vallen En Opstaan en Nu En Nooit die vragen stellen bij het leven zoals het nu is en hoe lang het mogelijk nog duurt. Hoe zeer dat de thematiek van het album mede kan bepalen, hoe zeer het mogelijk onderwerpen zijn die de Vlaamse zanger bezig houden, dit album is vooral ook een ode aan het leven. Het is mooi om te horen hoe krachtig, humoristisch, dan weer filosofisch en steeds enthousiast de Vlaamse bard anno 2017 klinkt. Misschien leidt het album in Nederland wel een herwaardering van de muziek van Raymond in. Ook op dit album hoor je in alles hoe liefde voor muziek tot uiting komt.  Met Allermooist Op Aard heeft hij de Nederlandstalige muziek verrijkt met een waardevol kleinood, dat meer dan de moeite waard is om te koesteren.

Tracklisting Allermooist Op Aard

  1. Meisjes
  2. Bostella (met Stef Bos)
  3. Niets Heeft Nog Zin (Zonder Jou)
  4. Er Gaat Niets Boven Seks
  5. Geen Ontkomen Aan (met Jan Decleir)
  6. Vallen En Opstaan
  7. Zij Houdt Van Vrijen (met Koen Wauters)
  8. Nu Of Nooit
  9. Vroeger Was Het Beter
  10. Vrede Zal Heersen (met Charlotte Schoeters)
  11. Bonestaakdans (met Slongs en DJ Grazzhoppa)
  12. Machu Picchu (Bij U Wil Ik Zijn)


  1. Meisjes
  2. Bostella
  3. Niets Heeft Nog Zin (Zonder Jou)
  4. Er Gaat Niets Boven Seks
  5. Geen Ontkomen Aan
  6. Vallen En Opstaan
  7. Zij Houdt Van Vrijen
  8. Nu Of Nooit
  9. Vroeger Was Het Beter
  10. Vrede Zal Heersen
  11. Bonestaakdans
  12. Machu Picchu (Bij U Wil Ik Zijn)