×

Recensie

Roots

26 juni 2020

Ray LaMontagne

Monovision

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: RCA / Sony

Monovision Ray La Montagne Roots 4 Ray LaMontagne – Monovision Written in Music https://writteninmusic.com

Produced, engineered, written  and performed by Raymond LaMontagne lezen we als onderschrift op het nieuwe album van de Amerikaanse singer-songwriter. Een werkwijze ingegeven door de lockdown? Hoe dan ook in tegenstelling tot zijn vroegere werkstukken vinden we hier geen lijstje met ronkende namen van gastmuzikanten, noch producers. LaMontagne klaart de  studioklus helemaal in zijn eentje. In The Big Room laat hij zijn fantasie de vrije loop evenals muzikale invloeden uit lang vervlogen tijden.

Het openingsfragment van  Monovision Roll Me Mama, Roll Me leidt  zonder omwegen naar de countryblues van de Mississippi Delta, dartele basloopjes zorgen voor een ietwat frivool randje. Na de op diep doorvoeld elektrisch snarenwerk gebouwde ballade I Was Born To Love You belanden we met Strong Enough terug in de bayous van Louisiana met een variatie op de ongeëvenaarde, typerende snarenloopjes van John Fogerty die CCR onsterfelijk maakten.

LaMontagne huldigt duidelijk het principe ‘less is more’ enigszins vergelijkbaar met het akoestische solowerk van Neil Young en sobere bezinningen van Van Morrison. Het met sprankelende akoestische gitaar onderbouwd zit helemaal in de slipstream van de Trans Atlantische golf waarop de Ierse rockbard destijds  naar de overkant surfde om daar de Keltische erfenis met West Coast invloeden te vermengen, zelfs de weliswaar minder krachtige vocale uithalen zijn herkenbaar en refereren naar die periode.

Morning Comes Wearning is pure pastorale folk. Rocky Mountain Highway verwijst onmiskenbaar naar de brave  country van John Denver terwijl de inleidende kampvuur harmonica van ome Neil afkomstig zou kunnen zijn. Het is Ray die alles eigenhandig fabriceert, inclusief de gedubde harmoniezang in een prachtige liefdesverklaring aan Colorado.

In het daaropvolgende nummer Weeping Willow lijkt het of de Everly Brothers even uit de muzikantenhemel zijn neergedaald om de wereld  in deze harde tijden wat op de fleuren met hun melancholieke stemmenpracht. Dit werkstuk leunt aan bij God Willin’ & The Creek Don’t Rise dat ander stukje huisvlijt uit de homestudio, de Pariah Dogs zijn ondertussen al even verdwenen en LaMontagne zet zijn muzikale zwerftocht onverstoorbaar verder als eenzame maar geïnspireerde wolf,… welkom wolf!  1. Roll Me Mama, Roll Me
  2. I Was Born To Love You
  3. Strong Enough
  4. Summer Clouds
  5. We'll Make It Through
  6. Misty Morning Rain
  7. Rocky Mountain Healin'
  8. Weeping Willow
  9. Morning Comes Wearing Diamonds
  10. Highway To The Sun