×

Recensie

Soul / Hiphop

02 april 2009

Raphael Saadiq

The Way I See It (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

The Way I See It (deluxe edition) Raphael Saadiq Soul / Hiphop 4 Raphael Saadiq – The Way I See It (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn vierde soloalbum The Way I See It heeft de Amerikaanse soul held Raphael Saadiq ook Nederland in zijn greep gekregen. Met het trio Tony! Toni! Toné! maakte Saadiq, toen nog Raphael Wiggins geheten, samen met zijn broer Dwayne en neef Timothy Christian, eind jaren tachtig, zijn entree binnen de muziek. Gestart als new jack swing formatie ontwikkelde de band zich binnen vier albums tot een prima soul en rhythm & blues formatie die, vooral in thuisland Amerika, miljoenen albums wisten te verkopen.

Na zijn vertrek uit de band maakte hij eerst een aantal solosingles voordat hij in 2000 van zich liet horen met Lucy Pearl. Deze r&b supergroep, met naast Saadiq, En Vogue zangeres Dawn Robinson en A Tribe Called Quest producer/rapper Ali Shaheed Muhammed in de gelederen, maakte helaas maar een album. De van het album getrokken hitsingle Don’t Mess With My Man is echter een absolute r&b klassieker.

Daarna is het weer tijd voor zijn eigen carrière. Hij maakt, vanaf 2002, drie soloalbums, waarvan een album live opgenomen is. Nog bekender wordt hij als producer voor onder meer D’Angelo (de klassieker Voodoo), Angie Stone, Bilal, Anthony Hamilton en het laatste album van Joss Stone.

Met zijn vierde soloalbum The Way I See It heeft Saadiq de oude soulsound van de jaren zestig op een weldadige manier naar de nieuwe eeuw gesleept. De beats zijn absoluut van nu maar de melodieën en arrangementen zijn tijdloze soul. Soul zoals we die zo goed kennen van legendarische platenlabels Motown en Stax. Soul die tevens herinneringen oproept uit de Philly soul.

Juist die link naar die authentieke soul grijpt je gelijk bij de lurven. De aangenaam positieve inslag en de sterke songs doen de rest. De gastenlijst met Joss Stone, Stevie Wonder en Jay Z is zonder meer indrukwekkend maar absolute ster is Saadiq zelf, die met zijn geweldige stem alle aandacht naar zich toe trekt. Luister naar songs als Oh Girl, Never Give You Up of het heerlijke Big Easy en je weet dat ze tot de beste soulsongs van dit jaar behoren. The Way I See It is Soul met een hoofdletter. 1. Sure Hope You Mean It
 2. 100 Yard Dash
 3. Keep Marchin'
 4. Big Easy Featuring The Infamous Young Spodie And T
 5. Just One Kiss Featuring Joss Stone
 6. Love That Girl
 7. Calling
 8. Staying In Love
 9. Oh Girl
 10. Let's Take A Walk
 11. Never Give You Up Featuring Stevie Wonder And CJ
 12. Sometimes
 13. Oh Girl (Remix Featuring Jay-Z)
 14. Bonustrack 1
 15. Bonustrack 2