×

Recensie

Jazz

17 november 2013

Randy Brecker

The Brecker Brothers Band Reunion

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Moosicus Records

The Brecker Brothers Band Reunion Randy Brecker Jazz 4 Randy Brecker – The Brecker Brothers Band Reunion Written in Music https://writteninmusic.com

Met het verschijnen van hun debuutalbum in 1975 zetten de Brecker Brothers meteen de toon voor waar de harde kern van de jazzfunk voor zou moeten staan: de broers toeterden er krachtig op los en bliezen alles omver met latere klassiekers als Some Skunk Funk en Sponge. In de 70’s en 80’s verschenen nog eens zes BB albums en waren de heren – al dan niet onafhankelijk – druk in de weer als sessiemuzikanten. De Brecker broers behoorden tot de absolute top in blazersland en kon bijna niet ontkomen worden aan het enerverende spel van zowel Randy als Michael op ontelbare pop- en jazzplaten. In 1992 werd het weer eens tijd om het Brecker Brothers idioom nieuw leven in te blazen en werd er weer onder de oude naam opgetreden en verschenen op het toen populaire fusionlabel GRP twee prima albums. De Brothers waren weer back on the block.

Aan de jarenlange familaire als muzikale verbondenheid van de broers kwam in 2007 abrupt een einde toen de (jazz)wereld werd opgeschrikt door het overlijden van Michael Brecker en waarmee één van ’s werelds beste saxofonisten het tijdelijke voor het eeuwige verruilde en zijn partijtjes enkel op de gelijknamige jachtvelden te horen waren. Een gigantische klap, die nog steeds een klein beetje nadreunt. Want opeens is het dan over & uit met de gewenning aan periodiek nieuw materiaal van zowel Brecker als het broederscollectief.

Randy was al reeds een eigen carrière gestart, maar het om de zoveel tijd terugvallen op het oude BB-vehikel zat er door het wegvallen van Michael nu dus niet meer bij. Desalniettemin houdt Randy de Brecker Brothers sound in leven met The Brecker Brothers Band Reunion, waarmee dit jaar onder andere op het North Sea Jazz Festival werd opgetreden. En nu is er dan ook onder die naam een set verschenen dat bestaat uit een album met nieuwe composities en een DVD met een optreden van de band in New York, waar ook enkele oude krakers de revue passeren.

Het muzikantenleger dat Randy bij elkaar getrommeld heeft, zijn niet de eerste de besten: onder andere David Sanborn, Mike Stern, Dave Weckl en Dave Lee zijn langs gekomen om hun bijdrage op dit album te leveren.

11 tracks telt The Brecker Brothers Band Reunion en alhoewel de titels anders doet vermoeden, zijn er enkel nieuwe composities te vinden op deze schijf c.q. set digitals. En alhoewel Michael node gemist wordt en Ada Rovatti de ondankbare taak heeft om de saxofoonpartijen te vullen op dit album, wordt dit door de Itak verdienstelijk gedaan. In elk geval blijft de bekende BB-sound redelijk intact, alhoewel het natuurlijk meer dan 30 jaar later is en een vergelijk in kwaliteit en impact natuurlijk niet te maken is. Andere tijden en andere waarderingen, bovendien is de fusion in de loop van de jaren dusdanig uitgehold, dat van vernieuwing praktisch nauwelijks meer sprake kan zijn.

Alhoewel de Brecker Brothers nooit écht deel hebben uitgemaakt van de vaak bloedeloze fusionstroming, had hun muziek indertijd wel enkele raakvlakken met de toen populaire combinatie van jazz, funk en rock, zonder ooit het glibberige niveau te halen, dat vooral in de 90’s deze muziekstroming binnen de jazz zo kenmerkte. Daardoor was de BB-muziek te veel geworteld in die jazz.

En dat is ook nu weer het geval: verwacht op dit album geen platgetrapte paden, maar sta open voor een ferm partijtje muzikale krachtpatserij. Zonder te verzanden in gepiel en overvirtuoos ge-egotrip. De aanwezige muzikanten kennen – ondanks hun enorme technische bagage – hun plek en ontstaat er in alle nummers een gebalanceerd geluid, waarin voldoende ruimte is voor improvisatie en knetterend blaas- en gitaarwerk, maar vooral puike composities. Het resultaat van Brecker Brothers Band Reunion is dan ook een bijzonder krachtig en kruidig album, dat zeker niet hoeft onder te doen voor datgene waar de Breckers in de 70’s zo groot mee zijn geworden. Geen nieuwe Straphangin’s of Skunk Funk’s, maar daarvoor in de plaats andere, voldoende avontuurlijke stukken van een collectief en voorman die de sporen ruimschoots verdiend hebben. Blij dat Randy weer terug is met de jazzfunk die de tijden van weleer meer dan weer doet aanwakkeren. Een must have derhalve.

Tracklisting Brecker Brothers Band Reunion:

 1. First Tune of the Set
 2. Stellina
 3. The Dipshit
 4. Merry Go Town
 5. The Slag
 6. Really In For It
 7. Elegy For Mike
 8. On The Rise
 9. Adina
 10. R n Bee
 11. Musician’s Old Lady Dues Blues


 1. First Tune of the Set
 2. Stellina
 3. The Dipshit
 4. Merry Go Town
 5. The Slag
 6. Really in for It
 7. Elegy for Mike
 8. On the Rise
 9. Adina
 10. R N Bee
 11. Musician's Ol' Lady Dues Blues