×

Recensie

Roots

09 maart 2020

Randall Bramblett

The Meantime (10th anniversary edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West

The Meantime (10th anniversary edition) Randall Bramblett Roots 4.5 Randall Bramblett – The Meantime (10th anniversary edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Er is een wereld vol muzikanten die in bands niet in het gezichtsveld komen van het publiek, die natuurlijk vooral oog heeft voor de frontman/vrouw. Muzikanten die wel van onschatbare waarde voor de sound van die desbetreffende artiest live of in de studio is. Muzikanten ook die op eigen kracht soms wel een plaat (mogen) maken maar dan nooit die aandacht krijgen die ze verdienen. Randall Bramblett is zo’n muzikant.

Hij was de muzikale steun en toeverlaat van Steve Winwood (ook in Traffic) en speelde met , Bonnie Raitt, Robbie Robertson, Gregg Almann en (The Band drummer) Levon Helm, om er maar een paar te noemen. Hij is multi-instrumentalist maar bij voorgaande namen vooral bekend als saxofonist. Vanaf 1975 maakte de Amerikaanse muzikant ook albums onder zijn eigen naam waarin hij steeds weer een mooie mix van southern rock, soul en jazz wist te vinden.

Voordat hij in 2010 het meesterlijke The Meantime uitbracht had hij al negen albums onder zijn eigen naam uitgebracht. Maar The Meantime was het album waarop hij besloot vooral piano te spelen en die te combineren met zijn gloedvolle soulstem. Het bleek de volledig juiste keus. Daarnaast pakte hij de exact juiste songs uit zijn rijke oeuvre, en schreef hij ook nog wat nieuwe daarbij.

De meeste songs op The Meantime, waarvan hij een aantal reeds eerder maar flink anders opnam, hebben een heerlijk relaxte basis in piano, contrabas en drums met af en toe wat orgelspel en sax daarnaast. Soms fraai toegevoegde strijkers of een blazerssectie daar dan nog overheen. Het album ademt rhythm & blues, gospel en soul in een overweldigend warmbloedige sfeer. Bramblett heeft niet alleen een heerlijke manier van pianospelen, zijn waanzinnig soulfulle stem sluit daar ademloos op aan.

Ongelooflijk dat The Meantime destijds niet de volle aandacht heeft gekregen die Bramblett destijds volop verdiende. Het album kent teveel topsongs om op te noemen. Luister toch alleen al eens naar de ballades Witness For Love en The Grand Scheme Of Things. Hoe prachtig zijn die wel niet? Maar ook songs als albumopener Disconnected, Sacred Harmony, het van gospel druipende Driving To Montgomery, de wel heel fraaie smartlap In The Meantime en You Think You Know Someone zijn songs die gelijk je hart instromen.

De twee songs die naast de twaalf songs die reeds op het album stonden, te horen op deze 10th anniversary edition, komen uit dezelfde sessie en zijn al net zo sterk: Vibrating Strings en het schitterende I Will Be There For You doet voor geen andere song hier te horen onder.

The Meantime is een verloren juweel dat door het grote platenlabel New West nu een meer dan terechte herkansing krijgt. 1. Disconnected
 2. Witness For Love
 3. Thirsty Ground
 4. End Of The Line
 5. The Grand Scheme Of Things
 6. Blue Blue World
 7. Sacred Harmony
 8. Driving To Montgomery
 9. Where You Come From
 10. In The Meantime
 11. You Think You Know Someone
 12. One More Rose
 13. Vibrating Strings*
 14. I Will Be For You* *bonus CD!