×

Recensie

Roots

10 november 2020

Randall Bramblett

Pine Needle Fire

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

Pine Needle Fire Randall Bramblett Roots 4 Randall Bramblett – Pine Needle Fire Written in Music https://writteninmusic.com

In het begin van dit jaar kwam Randall Bramblett in deze rubriek al aan bod, het betrof hier de verjaardagseditie van The Mean Time, een voortreffelijke langspeler die tien jaar geleden in eigen beheer werd uitgebracht en opgevist werd door New West. Het was destijds een obscuur werkstuk van de multi-instrumentalist met een voorgeschiedenis bij Sea Level, het jazzy buitenbeentje in de southern rockstal Capricorn, dat hij samen met toetsenman Chuck Leavell aanstuurde.

Brambletts songs kwamen bij Delbert McClinton en Bonnie Raitt terecht. Als muzikant tourde hij lange tijd met Steve Winwood en leverde aan vele anderen vooral sax bijdragen. Dat is op zijn solowerk eveneens het geval maar de focus ligt meer op het toetsenwerk, zoals recente langspelers als Devil Music en Juke Joint At The Edge Of The World illustreren.

De combinatie van het soepele soulvolle stemtimbreen rollend en funky pianospelblijkt nog altijd de ideale onderbouw voor empatische verhalen over het leven vanminder gefortuneerden in de samenleving. “Some poor soul had to get uat 4, I hear the shower running in the room next door”, zingt Bramblett. en verbondenheid met de werkende klasse schemert vaak door samen met de herinneringen aan zijn het rurale Diepe Zuiden waar Randall opgroeide. De titeltrack, een zweverige op wolken van vervormde toetsen en gitaar zwevend epos ademt de sfeer van de bossen en de swamps uit, je kunt de terpentijngeur haast ruiken.

Er zijn ook duidelijke verwijzingen naar het muzikale verleden, de zangerige slide die je hoort in I’ve Got Faith in You is afkomstig van Tommy Talton, die met Bramblett bij Cowboy  en  de Allmans actief was, hij gebruikt hier de Gibson SG van Duane Allman die op legendarische concerten van The Allman Brothers Band figureerde en bepalend was voor de southern rock. Het met spetterend blazerswerk en zwoele achtergrondkoortjes gelardeerde Lazy is een uitstapje naar New Orleans  terwijl een buitenbeentje als Manning Town met rollend en funky pianospel die typerende southern feel moeiteloos behoudt. Weerom een bijzonder knap avontuurlijk en inspirerend werkstuk. 1. Some Poor Soul
 2. Rocket To Nowhere
 3. Lazy
 4. Pine Needle Fire
 5. Even The Sunlight
 6. I've Got Faith In You
 7. Another Shiny Morning
 8. Manning Town
 9. Built To Last
 10. Don't Get me Started
 11. Never Be Another Day
 12. My Luky Day