Randall Bramblett
Paradise Breakdown
In de stroom van artiesten, die hun talenten als muzikant en songwriter in dienst van een groepsproject of front-man of vrouw stellen, neemt Randall Bramblett een bijzondere plaats in. De muzikale voorgeschiedenis van de uit Georgia afkomstige saxofonist en multi-instrumentalist gaat terug naar beginjaren zeventig met Goose Creek en Atlanta Rhythm Section, samen met Chuck Leavell figureerde hij bij Sea Levell, het jazz fusion buitenbeentje bij Capricorn, het legendarische southernrock label.
Halfweg de jaren zeventig komt solowerk uit. Er zijn tournees met Gregg Allman en een langdurige samenwerking met Winwood Zijn songs komen terecht bij Delbert McClinton en Bonnie Raitt en bluessista Bettye Lavette nam ruim 10 songs op in haar repertoire. Ondertussen groeide Bramblett’s solodiscografie behoorlijk uit. Onlangs werd het tiende werkstuk The Mean Time heruitgebracht door New West Records, het platenlabel waar opvolgers als The Bright Spots, Devil Music, Juke Joint at the Edge of the World en Pine Needle Fire onderdak vonden.
Voor de nieuwe op Strolling Bones, het rootslabel uit Athens, bladerde Bramblett nog eens uitgebreid door zijn demoarchief. Met de hulp van drummer Gerry Hansen, al een tijdje actief als co-producer werden die schetsen tot volwaardige tracks uitgewerkt tijdens sessies in Nashville met onder meer gitaristen als Nick Johnson en Tom Bukakov en nadien afgewerkt in thuishaven Athens.
Met het klimmen der jaren groeide bij Bramblett het besef over het fragiele bestaan en de vergankelijkheid, die relativerende benadering klinkt sterk door in zijn songs. in Fire Down In Our Soul luisteren we naar soulvolle zang en toetsenwerk in melodieuze laidback benadering waarin ook We Had It All The Time wordt ondergedompeld Bramblett’s tenor sax krijgt het gezelschap van een warme bariton en er is volop ruimte voor de gitaartandem.
Na het funky Throw My Cane Away volgt het duistere, mysterieuze Down The Wilderness in een beklemmend voodoosfeertje gehuld met karakteristieke chants, een freakerig vervormd gitaartje flankeert het pianospel. De titeltrack een melancholische terugblik is in een fraaie ingetogen pianoballade verpakt.‘Round and ‘Round The Sun baadt in die karakteristieke sfeervolle sound uit het Diepe Zuiden, het tempo word opgevoerd voor en meer rockende sound maar het blijft melodisch met harmonische zangpartijen van Tom Ryan en ritmisch snarenwerk.
Met Somewhere In The Sky, een tedere ballade gaat het verder. Ter afsluiting wordt de luisteraar verwend met een fijn bonus trio. Will I Ever See The Day opende in 1976 de tweede langspeler Light Of The Night. Na het onheilspellende, op een broeierige soundtrack geënte, Everything Is Stolen komt de sax nog eens bovendrijven in een op tergend slepend toetsenwerk uitgebouwd Worried About Money. Randall Bramblett, onmiskenbaar een creatieve survivor.