×

Recensie

Roots

24 februari 2016

Randall Bramblett

Devil Music

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Devil Music Randall Bramblett Roots 4.5 Randall Bramblett – Devil Music Written in Music https://writteninmusic.com

In de jaren zeventig maakte Randall Bramblett deel uit van de jazzfusion rockformatie Sea Levell, het buitenbeentje bij het southernrock label Capricorn, waarin ook Chuck Leavell figureerde. Er was voor een langdurig samenwerkingsverbond met Steve Winwood en ook Gregg Allman, Levon Helm engageerden Bramblett en Bonnie Raitt  nam songs op van de toetsenman en saxofonist.  Ondertussen bouwde Bramblett met dat songwerk een solocarièrre uit die eigenlijk al halverwege de jaren zeventig begon, nog voor de periode bij Sea Levell en in ’98 terug geactiveerd werd bij het heropgerichte Capricorn.

De teller staat ondertussen op tien, Devil Music krijgt de southern soul, waarmee Randall opgroeide in Georgia een persoonlijk getinte invulling met de soepele soulvolle stembuigingen. Het is de duistere, gevaarlijke kant die belicht wordt.  In onheilspellende verhalen worden de klavierpartijen geflankeerd door de alomtegenwoordige lenige gitaartandem Davis Causey/Nick Johnson.

In de mysterieuze opener Dead In The Water, een wazig misdaadverhaal, krijgt de rauwe vervormde zang en het slepend hammondorgel het gezelschap van pregnante, ongepolijste snarenspinsels van Mark Knopfler. Devil Music is het verhaal van Howlin’ Wolf die voor de verscheurende, onmogelijke keuze staat tussen de duivelse bluesmuziek en de liefde van zijn moeder die haar ‘duivelskind’ resoluut afwijst als hij haar terug opzoekt in Mississippi. De blazerssectie creëert een passende zwaarmoedige sfeer en neemt na de abrupt afgebroken titelsong meteen de draad op in het broeierige Bottom Of The Ocean.

De snedige slide van Derek Trucks vergezellen falsetto uithalen in Angel Child terwijl oude kompaan Chuck Leavell in Reptile Pilot met zijn funky piano een New Orleans accent toevoegd aan de saxscheuten van Bramblett. Die lardeert de bezwerende voodoo van Whiskey Head Woman met ijle sopraansax in een gitzwart swamp landschap ergens in het diepe zuiden. De eeuwige twist tussen goed en kwaad (religie en blues) loopt als een rode draad  door het repertoire en rolt nog even verder in een emotionele rollercoaster die op fraaie muzikale improvisaties leunt.

Deze inventieve collage van jazzrock, soul gospel en R&B is een confronterend donker experiment dat je als luisteraar niet bepaald met een comfortabel gevoel achterlaat. Devil Music is een boeiende avontuurlijke etappe in het indrukwekkende parcours van een veelzijdige muzikant uit The Deep South. 1. Dead In The Water
 2. Devil Music
 3. Bottom Of The Ocean
 4. Angel Child
 5. Pride In Place
 6. Reptile Pilot
 7. Whiskey Headed Woman
 8. Strong Love
 9. Ride
 10. Thing For You
 11. Missing Link