×

Recensie

Roots

26 maart 2015

Ralph de Jong

Sun Coming Up

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Ralph de Jongh Records

Sun Coming Up Ralph de Jong Roots 4.5 Ralph de Jong – Sun Coming Up Written in Music https://writteninmusic.com

Ralph de Jongh draait al weer even mee, maar geldt nog steeds als een van de meest getalenteerde en gedreven singer-songwriters van Nederland. In het tv-programma De Wereld Draait Door en de mainstream popzalen hoor je de ene na de andere getalenteerde nieuwe Nederlandse band langs komen, maar rock ´n roll hoor ik persoonlijk nog zelden. Ralph de Jongh heeft die ‘feel’ van nature.

Als bovendien Harry Muskee, de in 2011 overleden voorman van Cuby & The Blizzards en godfather van de Nederblues, een aanbevelingsbrief voor je schrijft en je als voorprogramma op sleeptouw neemt, heb je wel wat in je mars. De Jongh (39) werd geboren in Roosendaal en groeide op in Nispen, bijna letterlijk op een steenworp van de grens met België. Naar eigen zeggen was De Jongh een slechte slaper en luisterde hij daarom ´s nachts naar de radio. Zo werd hij al op jonge leeftijd gegrepen door de muziek van de Stones en in het kielzog daarvan hun inspirators, zoals Muddy Waters, Chuck Berry, Elmore James en Robert Johnson.

Op 15-jarige leeftijd kocht hij van zijn eerst verdiende geld een gitaar. Na een aantal gitaarlessen hield hij het voor gezien; Ralph was inmiddels beter geworden dan zijn leraar.

In 2009 zag zijn begeleidingsband Crazy Hearts het licht en trad hij veelvuldig op, maar eind 2012 raakte hij ernstig oververmoeid door een combinatie van zijn muzikale leven met zijn een doordeweekse baan. 2013 was zodoende een slecht jaar, maar nu maakt hij zijn comeback met Sun Coming Up.

Blues en rock ‘n roll vormen nog steeds de basis, gelardeerd met wat gospel en soul. Denk inderdaad aan die droge en toch warme en volle sound van de Stones, zoals die in hun beste dagen klonken. De songs zijn van De Jongh zelf, al dan niet in samenwerking met zijn –door de wol geverfde- begeleiders Bas Mulder, Christof Bauwens, Jasper Mortier, Marcel Wolthof en Arend Bouwmeester.

Op de weinig verhullend getitelde opener Turn Me On laat hij gelijk horen over de juiste riffs en melodieën te beschikken. Elektrische gitaarriffs, akoestische gitaren, slidegitaar en boogie woogie/piano en de drummer beheerst die mooie, swingende Charlie Watts-achtige drumstijl. Het schitterende countryblues/gospel-nummer Good Morning Woman zou ook zo door de Stones anno 1969 kunnen zijn opgenomen, maar nu is een blonde Brabander er mee vandoor gegaan.

In Harry –over zijn overleden vriend Harry Muskee- gaat De Jongh op de Dylan-toer met huilende slide-gitaar en spookachtige vocalen. Nieuw en superorigineel mag het dan allemaal niet zijn, hij geeft er wel zijn eigen, persoonlijke draai aan en blaast aan deze kant van de Noordzee de muziekstijl nieuw leven in. Ralph de Jongh is gewoon een pure vakman en verdient met deze plaat in mijn ogen een plekje tussen illustere Nederlandse voorgangers als Herman Brood en Fatal Flowers.  1. Turn Me On
  2. On You Own
  3. Sun Coming Up
  4. Easy Day
  5. Good Morning Woman
  6. Burning
  7. Harry
  8. Last Goodbye
  9. My Yell Bam Bam
  10. It’s Allright