×

Recensie

04 juni 2016

Rainbow – Monsters Of Rock – Live at Donington

Monsters of Rock

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Eagle Rock Entertainment

Monsters of Rock Rainbow Rock 3.5 Rainbow – Monsters Of Rock – Live at Donington 1980 Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n beetje alle grote hardrock bands uit de jaren zeventig en tachtig hebben een (soms zeer lucratieve) reünie achter de rug. Rainbow is een naam die nog ontbrak. Het is echter veel te laat voor gitarist Ritchie Blackmore om een reünie van zijn klassieke line-up te organiseren; drummer Cozy Powell is al jaren dood, Ronnie James Dio ligt ook alweer een paar jaar onder de zoden en eerder dit jaar overleed bassist Jimmy Bain. Tsja, dan wordt het lastig en is de kans op een pot op goud aan het eind van de regenboog verkeken. Blackmore treedt dit jaar daarom op met een volledig nieuwe band, feitelijk een veredelde cover band van het ooit zo populaire Rainbow.

Om wat publiciteit te genereren verschijnen er historische concerten op cd en dvd waaronder het optreden op het Monsters Of Rock festival in Donington in 1980. Destijds het eerste grote hardrockfestival in Europa en in zekere zin de grondlegger van de vele rock- en metalfestivals die er tegenwoordig overal worden georganiseerd.

In 1980 toerde Rainbow ter promotie van het album Down To Earth met zanger Graham Bonnet nadat Dio was vertrokken naar Black Sabbath. Bonnet is een compleet ander type zanger dan Dio en zijn rauwe, schreeuwerige stem gaf de muziek een heel ander karakter. Op Donington zong hij bovendien geregeld vals wat het luisterplezier niet bepaald bevordert. Gelukkig speelt de band wel goed en bewijst met name de ritmesectie van Powell en Glover dat ze een ijzersterk duo vormden. Ze komen het best tot hun recht op krakers als Stargazer en Catch The Rainbow. Blackmore speelt goed, maar schittert niet zoals op andere liveopnamen van Rainbow. Op de bijgevoegde DVD zien we dat Blackmore zijn gitaar aan het eind stuk ramt en zijn versterker in brand steekt. Destijds een kopie van Hendrix’ beroemde act en nog vermakelijk, anno 2016 is het potsierlijk en volkomen achterhaald. Blackmore zoekt nauwelijks interactie met zijn bandmaatjes en staat net zo geïsoleerd als de spits van een counterploeg. Wat ook opvalt is Bonnet’s uiterlijk met een kort geknipt haar, een wit colbert, rood overhemd en rode pantalon. Een opvallende verschijning in een tijd dat veel rockers lang haar hadden en in zwart leer of spijkerstof gekleed gingen.

Monsters Of Rock is een leuke cd/dvd die de oudere rockers vast nog wel kan bekoren. De jongere generatie die kennis wil maken met Rainbow kan beter Rising of Long Live Rock n Roll luisteren.

Deze recensie verscheen ook op www.lordsofmetal.nl 1. Intro / Eyes of the World
 2. Since You Been Gone
 3. Stargazer
 4. Catch the Rainbow
 5. Lost in Hollywood / Guitar Solo
 6. Difficult to Cure / Keyboard Solo
 7. Drum Solo / Lost in Hollywood [Reprise]
 8. Lazy
 9. All Night Long
 10. Blues
 11. Will You Love Me Tomorrow
 12. Long Live Rock 'N' Roll