×

Recensie

Rock

09 november 2012

Rainbow – Long Live Rock N

Long Live Rock 'N Roll

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal Music

Long Live Rock 'N Roll Rainbow Rock 4 Rainbow – Long Live Rock N Roll Written in Music https://writteninmusic.com

Het tweede Rainbow album Rising stond vol machtige composities en werd majestueus gezongen door Ronnie James Dio. Het album werd door pers en publiek direct erkend als mijlpaal in het genre. Dankzij Rising maakte Rainbow relatief kort na haar oprichting de sprong naar de top van het hardrockgenre en werd een publieksfavoriet. Een klassiek album opvolgen is en blijft een heidens karwei. Vraag het Pearl Jam, Nirvana, Guns N’ Roses, Van Halen, Ozzy Osbourne, Iron Maiden of Metallica en de (nog levende) leden zullen erkennen dat het moeilijk is om de enorme verwachtingen in te lossen. Rainbow stond medio jaren zeventig voor dezelfde uitdaging.

Gitarist Ritchie Blackmore koos voor een minder epische aanpak dan op Rising en leverde een achttal liedjes af die behoorlijk varieerden in stijl. Het uptempo titelnummer was voor Rainbow begrippen uiterst simpel en leek mede door de enthousiasmerende vocalen van Dio meer op een clublied van een voetbalvereniging dan op een hardrocknummer. Op de overtuigende composities Gates Of Babylon en Kill The King was het echte Rainbow weer te horen; epische arrangementen, flitsend gitaarwerk, gedragen vocalen en teksten op basis van mythen en legendes. Ook L.A. Connection en Lady Of The Lake konden in brede kring op instemming rekenen. Toch was er ook kritiek; zo vond men de afsluitende ballad Rainbow Eyes ronduit slaapverwekkend en kwamen Dio’s machtige vocalen op dat nummer totaal niet uit de verf.

Vijfendertig jaar later klinkt Long Live Rock ’N Roll nog altijd energiek en is er muzikaal en vocaal weinig tot niets op aan te merken. Blackmore speelt fantastisch, Daisley en Powell vormen een formidabele ritmesectie, Stone pingelt aardig mee en Dio is groots als altijd. De afsluitende ballad is inderdaad geen hoogtepunt, maar de rest van het materiaal zorgt ervoor dat dit album tot de beste Rainbow albums gerekend mag worden. Het was helaas het laatste studioalbum met Dio, maar daar mag terugblikkend niet om worden getreurd want met Black Sabbath leverde hij twee klassiekers op rij af en ook het debuut onder zijn eigen naam mag tot de beste classic rock albums worden gerekend.

Deze heruitgave kijkt terug om het laatste jaar met Dio en levert een cd vol bonusmateriaal. Daaronder helaas geen nieuwe nummers, maar wel een alternatieve mix van zeven nummers, oefenopnamen en een aantal livenummers uit 1978. Een flinke overlap qua nummers, maar daar zullen de Rainbow fans lak aan hebben. De collectie kan worden uitgebreid met versies die niet eerder beschikbaar waren op cd. Leuk detail is dat de publieksfoto binnenin eigenlijk van een Rush concert is, waarop de tekst van het spandoek is bewerkt tot de albumtitel.

Tracklisting

1. Long Live Rock ‘n’ Roll
2. Lady of the Lake
3. L.A. Connection
4. Gates of Babylon
5. Kill the King
6. The Shed (Subtle)
7. Sensitive to Light
8. Rainbow Eyes

Bonus cd
1. Lady of the Lake (Rough Mix)
2. Sensitive to Light (Rough Mix)
3. L.A. Connection (Rough Mix)
4. Kill the King (Rough Mix)
5. The Shed (Subtle) (Rough Mix)
6. Long Live Rock ‘n’ Roll (Rough Mix)
7. Rainbow Eyes (Rough Mix)
8. Long Live Rock ‘n’ Roll (L.A. Rehearsal, 1977)
9. Kill the King (L.A. Rehearsal, 1977)
10. Long Live Rock ‘n’ Roll (Live on the Don Kirschner Show, 1978)
11. L.A. Connection (Live on the Don Kirschner Show, 1978)
12. Gates of Babylon (Live on the Don Kirschner Show, 1978)
13. L.A. Connection (Live on the Don Kirschner Show, 1978 (Outtake Version))
14. Gates of Babylon (Live on the Don Kirschner Show, 1978 (Outtake Version))  1. Long Live Rock 'n' Roll
  2. Lady Of The Lake
  3. L.A. Connection
  4. Gates Of Babylon
  5. Kill The King
  6. The Shed (Subtle)
  7. Sensitive To Light
  8. Rainbow Eyes