×

Recensie

Roots

21 april 2016

Radical Face

The Family Tree: The Leaves

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Nettwerk

The Family Tree: The Leaves Radical Face Roots 3.5 Radical Face – The Family Tree: The Leaves Written in Music https://writteninmusic.com

Op zijn negentiende pende de uit Jacksonville, Florida stammende Ben Cooper al twee boekwerkjes bijeen die geruisloos verdwenen in de stroom van publicaties. Hij besloot voortaan zijn verhalen met muziek te vertellen.

Op een flyer ontdekte hij zijn toekomstige schuilnaam Radical Face, het betrof reclame voor een face-lift , het laatste deel van dat woord ontbrak stond op het afgescheurde deel van de flyer. Onder de naam Radical Face wou Cooper drie EP’s uitbrengen, het werden uiteindelijk drie langspelers.

Het eerste luik van de muzikale trilogie The Family Tree waarin de levensloop van een familie uit de negentiende eeuw belicht wordt, noemde hij The Roots. De deels fictieve verhalen worden ondersteund door spaarzame instrumentatie van akoestische gitaar en piano gecombineerd met rudimentaire voetpercussie. Op deel twee The Branches wordt de briefwisseling behandeld.

Coopers eigen leven verliep eerder tumultueus, opgroeien in een uitgebreid, raciaal gemengde familie in het Zuiden is niet eenvoudig. Als hij op zijn veertiende rebelleert tegen het ouderlijk gezag wordt hij letterlijk op straat geschopt. Cooper vindt een nieuwe thuis in de muziek waarin hij zijn ongelukkige jeugd verwerkt. Daarbij verweeft hij zijn persoonlijke geschiedenis met fictie, het sluitstuk van The Family Tree, The Leaves bevat ook onverbloemde autobiografische verhalen zoals de afsluiter Bad Blood dat een donkere sinistere sfeer uitstraalt.

Het met strijkers georkestreerde geheel overstijgt de modale folk en dat is een aangename vaststelling in het maar al te vaak door would be’s misbruikte genre. De benadering van Radical Free heeft onmiskenbaar een authentiek uitstraling.  1. Secrets (Cellar Door)
  2. Rivers In The Dust
  3. Everything Costs
  4. Midnight
  5. The Ship In Port
  6. Photograph
  7. Third Family Portrait
  8. The Road To Nowhere
  9. Old Gemini
  10. Bad Blood