×

Recensie

Alternative

28 maart 2013

Racoon

The Singles Collection

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Play it again sam

The Singles Collection Racoon Alternative 2.5 Racoon – The Singles Collection Written in Music https://writteninmusic.com

The Singles Collection is een matig initiatief van de Hollandse heren. Een chronologische collectie van alle uitgebrachte singles met daarop één Nederlandse track en negentien Engelstalige. Kortom: wederom een doodeenvoudige kennismaking met de Hollandse nuchterheid van Racoon. Is deze uitgave wel zo nodig?

Dat het publiek alleen in Nederland over de koppen loopt heeft natuurlijk een reden: Racoon is zo oer-Hollands als maar zijn kan. Misschien geen onverstandige keuze om de komende reeks singles en albums Nederlandstalig te doen. Track Oceaan is namelijk lovend ontvangen door de media en dat kunnen we eigenlijk ook niet ontkennen. De laatste single van Racoon is wat de band voor staat: smetteloos gevuld met ongerepte ingrediënten. Daar mag frontman Bart van der Weide toch wel iets meer mee doen.

Racoon is een band gevangen in een kooi; het wil graag verder groeien, maar gebrek aan creativiteit is voor deze band een muur waar ze niet overheen kunnen. Vonken blijven er vanaf spatten, maar het grote vuur blijft tot op heden nog achterwegen. Is Oceaan een begin van een opmars aan Nederlandstalige songs? We duimen mee.

The Singles Collection is een geschikte verzamelplaat om de eerder uitgegeven tracks weer eens achter elkaar te beluisteren. Of we hierop zaten te wachten? Nee, want tegenwoordig is het voor iedere band zowat volstrekt normaal om met een verzamelplaat te komen gevuld met verjaard materiaal. Een plaat zoals The Singles Collection boeit daarom ook niet en plaatsen we daarom met beleid in het rek, waar de cd vanaf heden mag genieten van een welverdiend pensioen.

Geef toe; worden we niet helemaal tureluurs van het feit dat een band opnieuw met eerder uitgebrachte singles op de proppen komt? Verse Nederlandstalige tracks, daar kicken we eenmaal op. 1. Feel Like Flying
 2. Blue Days
 3. Smoothly
 4. Eric's Bar
 5. Side Effects
 6. Happy Family
 7. Love You More
 8. Laugh About It
 9. Brother
 10. Close Your Eyes
 11. Lucky All My Life
 12. Clean Again
 13. Before You Leave
 14. My Town
 15. No Mercy
 16. Took A Hit
 17. Don't Give Up The Fight
 18. Liverpool Rain
 19. Freedom
 20. Oceaan