×

Recensie

Roots

11 juni 2021

Rachel Baiman

Cycles

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Signature Sounds Recordings

Cycles Rachel Baiman Roots 4 Rachel Baiman – Cycles Written in Music https://writteninmusic.com

Ze bracht eerder al een langspeler uit, die mij helaas helemaal ontgaan was, het was naar verluidt  een met politiek geïnspireerd songwerk gevuld werkstuk waarmee ze haar rol bevestigde in de hedendaagse lichting van politiek geëngageerde, feministische generatie. Wellicht heeft dat toch iets met haar opvoeding te maken. Rachel Baiman groeide op in Chicago waar ze tijdens haar tienerjaren met vader, een overtuigd aanhanger van de op Marx gebaseerde radicale economie en moeder, een maatschappelijk werkster, talloze sociale meetings bezocht.

Ondertussen legde ze zich toe op het bepotelen van de fiddle, op haar zeventiende werd ze laureaat van Illinois State Fiddle  Contest. Rachel  figureerde in het akoestische duo 10 String Symphony met Christian Sedelmeyer. Als ze op haar achttiende naar Nashville geraakt ze in een artistieke stroomversnelling naast sessieswerk met Molly Tuttle en Caroline Spence deelt ze het podium met Amy Ray en Kacey Musgraves. Na een epeetje volgt in 2017 een volwaardig debuut Shame in een productie van Andrew Marlin.

Josh Oliver, eveneens afkomstig uit het onvolprezen collectief Mandoline Orange figureert op de opvolger Cycles die in Melbourne tot stand kwam. Akoestische folk en bluegrass blijft de basis maar er wordt geëxperimenteerd met aanvullende elektrische instrumentatie. Zo vevert Baiman naast banjo, fiddle en akoestisch gitaarwerk ook bijdragen op strings. Opvallend is de inbreng van Olivia Hally, ze is alomtegenwoordig als backingzangeres en multi-instrumentalist, wordt als co-producer vermeld en leverde samen met Baiman zowat de helft van het nieuwe werk aan.

Door vrouwen geïnspireerde verhalen vormen het centrale thema. De titelsong ontrolt op mooi elektrisch snarenwerk en refereert naar de miskraam van haar schoonzusters eerste zwangerschap en brengt hulde aan de sterkte van vrouwen in zulke dramatische situaties, de fraaie folk van When You Bloom (Colorado)  gaat over de tanende verbondenheid met haar zuster. Het bedrieglijk liefelijke Wyoming Wildflowers verwijst naar de incidenten bij de betogingen in Charlottesville en vertoont een identiek vrouwelijk, samenzweerderig toontje.

Het sluit mooi aan bij de interpretatie van Rust Belt Fields, een ingetogen maar snerend commentaar over de teloorgang van de industrie in het Midwesten, een knappe song van Slaid Cleaves en Rod Picott. Dan Watkins, een Australische muzikant ondersteunt met zang en akoestische gitaar naast sfeervolle strings  horen we halverwege een geïnspireerde fiddlesolo. Een andere muzikant uit Melbourne, Dan Parsons levert een vocale bijdrage in het duet Ships in the Night.

Hope it Hurts is opnieuw autobiografisch getint met een uithaal naar een voormalige bookingsagent die een langdurige samenwerking met een korte mail beëindigde. En illustreert de onzekerheid van een kwetsbare artiest, het tedere Young Love die van een opgroeiend kind.

No Good Time for Dying is het aangrijpend verhaal van Baimans trotse, onafhankelijke oma die na een heupbreuk noodgedwongen in een bejaardentehuis belandt. Rachel Baiman brengt doodeerlijke uit haar leven gegrepen verhalen en onveranderlijk verwerkt in fraaie folksongs die groeien bij iedere luisterbeurt.



  1. Cycles
  2. Joke's on Me
  3. Rust Belt Fields
  4. Wyoming Wildflowers
  5. When You Bloom (Colorado)
  6. Hope it Hurts
  7. Ypung Love
  8. Ships in the Night
  9. No Good Time for Dying
  10. The Distance